Ga naar inhoud

Zalando nog dit jaar naar de beurs

Nu de beursgang van de Chinese webwinkel Alibaba is verschoven, springt het Duitse Zalando in het gat om niet af te wachten maar om de komende weken zelf naar de beurs te gaan. Het bedrijf bevestigde vanmorgen de geruchten. In totaal zou er zo'n 750 miljoen euro kunnen worden opgehaald dat het bedrijf vooral wil investeren in expansie.

De Duitse e-commercereus Zalando bevestigde woensdagmorgen zijn beursgang. De webwinkel wil profiteren van de stilte voor de storm nu het Chinese internetconcern Alibaba nog even wacht met een beursgang in New York. Eigenlijk wilden de Chinezen deze week al de stap wagen. “Een logische stap”, stelde mede-oprichter Rubin Ritter vanochtend.

Tot 750 miljoen euro

De onderhandelingen over de hoogte van de prijs en het aantal aandelen duurden tot gisterenavond. Volgens bronnen uit de financiële wereld zou het om een bedrag tot 750 miljoen euro kunnen gaan. Dat zou de grootste beursgang van een internetbedrijf in Duitsland kunnen zijn sinds de internetzeepbel van afgelopen millenniumwisseling. Recent werd Zalando nog op een totale waarde van 4 miljard euro geschat.

De grootste aandeelhouders van de webwinkel zijn de Zweedse participatiemaatschappij Kinnevik met 37% en de Samwer-broers met 17%. Zij blijven bij een beursgang aan boord. Bij deze IPO gaat het volgens ingewijden om een pure kapitaalverhoging. Het bankenconsortium Credit Suisse, Goldman Sachs en Morgan Stanley begeleidt de beursgang.

Investeren in expansie

Met het geld dat Zalando uit deze stap haalt wil het bedrijf vooral in de eigen groei investeren. Vorige week meldde Zalando voor het eerst een winst over het eerste halfjaar van 2014. Bij een omzet van een miljard euro ging het om een groei van zo’n 12 miljoen euro.

Rocket Internet wil ook naar de beurs

In het kielzog van Zalando wil ook start-upincubator Rocket Internet een eigen beursgang bekend maken. Hier zwaaien de Samwer-broers de scepter, maar ook Kinnevik bezit aandelen. Rocket zou daarbij kunnen rekenen op een bedrag van 500 tot 750 miljoen euro, aldus ingewijden.

De beursgang van het Chinese Alibaba in de Verenigde Staten is van een geheel andere orde van grootte. Daar wordt gefluisterd dat het om een bedrag tot 20 miljard euro zou kunnen gaan. Het zou de grootste beursgang van een internetbedrijf wereldwijd kunnen zijn, zelfs groter dan Facebook. Dat bedrijf haalde in het voorjaar van 2012 zo’n 16 miljard dollar op.

Duitslandnieuws over Zalando

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: