Ga naar inhoud

Bijna wegbezuinigde post München heeft met Peter Vermeij een nieuwe consul-generaal

De nieuwe consul-generaal in München Peter Vermeij is deze week officieel begonnen met zijn werk. Vorig jaar stond de diplomatieke post in Beieren nog op de nominatie om wegbezuinigd te worden. De benoeming van Vermeij maakt deel uit van de nieuwe strategie van de Nederlandse regering om meer topmanagers van het Rijk naar de diplomatieke dienst te halen.

Vermeij is benoemd voor vier jaar en volgt Rob Zaagman op die vertrekt naar Nieuw-Zeeland om daar als ambassadeur aan de slag te gaan. Voor Vermeij is München geen onbekend terrein. Van 2007 tot 2012 was hij vice-president operational services op het Europees Octrooibureau in München.

De nieuwe consul-generaal is blij om terug te zijn in München. “Zuid-Duitsland behoort tot de belangrijkste regio’s in Europa en hier gebeurt heel veel. Het is enorm belangrijk dat Nederland hier is vertegenwoordigd.”

Imago van Nederland bevorderen

In München is Peter Vermeij verantwoordelijk voor het behartigen van de Nederlandse belangen in de Zuid-Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Hij moet het imago van Nederland in Zuid-Duitsland bevorderen ‘als toonaangevend kennisland’ op het gebied van onder meer ‘agri & food’, creatieve industrie, energie en hightechsystemen en materialen.

“In Baden-Württemberg en Beieren draait de innovatieve motor van de Duitse economie. De mogelijkheden die Nederland hier heeft willen we de komende jaren  gezamenlijk verder uitbouwen”, zegt Vermeij.

München is geen onbekend terrein voor de nieuwe consul-generaal Peter Vermeij.

Belangrijke momenten in de agenda voor de komende weken zijn de presentatie van Nederland op de vastgoedbeurs EXPO REAL in München (oktober 2014) en het bezoek van Baden-Württembergse (plaatsvervangende) minister van Economische Zaken en Financiën Nils Schmid aan Nederland met een delegatie van bedrijven uit de sectoren medische technologie en elektromobiliteit (december 2014).

Vertrouwen herstellen

De nieuwe consul-generaal moet ook aan het vertrouwen werken tussen Nederland en de Zuid-Duitse deelstaten. De Beierse minister-president Horst Seehofer schreef vorig jaar een protestbrief tegen de voorgenomen sluiting van de diplomatieke post. Onder meer door deze brief en fel protest vanuit het bedrijfsleven en de Tweede Kamer werd besloten München open te houden. Het bedrijfsleven beloofde toen meer mee te betalen aan de consulaire diensten.

Duitslandnieuws over het consulaat-generaal in München

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: