Ga naar inhoud

Oost- en West-Duitsland in 15 verschillen: strakke zwembroek en een lager pensioen

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Vanaf dat moment kon de Duitse 'Wiedervereinigung' worden ingezet. Of het nu om een strakke of wijde zwembroek gaat, het maandsalaris, vroeg opstaan, sporten, vermogen of pensioen. Ondanks alle pogingen om de ongelijkheden weg te poetsen, de verschillen tussen Oost en West zijn nog altijd merkbaar.

1. West-Duitsers krijgen een hoger salaris

2. Oost-Duitse boerderijen hebben meer land

Boeren werden in de DDR onteigend. Toen de Muur gevallen was, waren alle boerderijen nog staatseigendom. Inmiddels zijn de bedrijven meestal opgekocht door West-Duitse boeren. Ook relatief veel Nederlandse agrariërs waagden kort na de Wende de overstap naar Oost-Duitsland. Bondsdaglid Kees de Vries (CDU) is er een voorbeeld van. Met zijn broers kocht hij in de jaren ’90 land in Saksen-Anhalt.

3. Autorijden is in Oost-Duitsland riskanter

Nog altijd vallen gemiddeld in Oost-Duitsland meer verkeersdoden dan in West, al zijn de verschillen niet meer zo groot als vlak na de val van de Muur. De meest gehanteerde verklaring is dat men met West-Duitse auto’s veel te hard over de Oost-Duitse wegen joeg, die daar helemaal niet op berekend waren. Met haar nummer in het lied ‘Erfurt und Gera‘ bezong de Oost-Berlijnse zangeres Nina Hagen deze theorie. “Und wenn ihr eure Trabis gegen BMWs eintauscht, ihr besser auf die kleine inn’re Stimme lauscht!”

4. Ossis zetten hun wekker vroeger

Wie de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt binnenrijdt, rijdt nog altijd langs een bord met de tekst: ‘Welkom in de deelstaat van de ochtendmensen’. De leus is ontleend aan een onderzoek waaruit bleek dat de mensen uit Saksen-Anhalt gemiddeld 9 minuten eerder opstaan dan andere Duitsers. Ook volgens een onderzoek van EUClock zou blijken dat Oost-Duitsers vroeger naast hun bed staan. Behalve natuurlijke (de zon komt er eerder op) en praktische (afstand woon-werkverkeer is vaak groter) redenen, is er ook een culturele component: de werkdag begint en eindigt in het oosten gewoonlijk eerder dan in het westen.

5. West-Duitsers zijn kerkelijker

6. Oost-Duitsers krijgen een hoger pensioen

Hoewel de economische situatie in Oost-Duitsland nog niet volledig gelijk is aan de levensstandaard in West-Duitsland, zijn de pensioenen in de voormalige DDR gemiddeld hoger. Dat komt omdat de hoogte van het pensioen afhangt van het aantal arbeidsjaren. Omdat de mensen in Oost-Duitsland meestal jonger begonnen met werken en ook vrouwen vaker een baan hadden, ligt het pensioen gemiddeld iets hoger.

7. Wessis zijn sportiever

8. Wessis hebben een groter vermogen

9. In West-Duitsland zijn meer auto’s

In 1988 waren in Oost-Duitsland slechts 17 telefoons per 100 huishoudens. In 2013 waren het er 107. In West-Duitsland hadden voor de val van de Muur bijna alle huishoudens al een vaste telefoonaansluiting.

10. Meer Wessis zijn tevreden

In Oost-Duitsland voelen minder mensen zich tevreden dan in West. Naast alle economische factoren denken onderzoekers dat het er ook mee te maken heeft dat de opschudding na de Wiedervereinigung mensen in de voormalige DDR meer van hun stuk bracht omdat voor hen meer veranderde.

11. Het liefst begraven in eigen tuin

Hoe wordt u het liefst begraven of gecremeerd wanneer u de wettelijke voorschriften mocht negeren? In Oost-Duitsland luidt het antwoord vaak: thuis, in eigen tuin. Helaas voor hen mag dit niet in Duitsland.

12. Oost-Duitsers dragen liever strakke zwembroeken

13. Oost-Duitse vrouwen staan vaker aan het roer

14. Minder migranten in Oost-Duitsland

15. Oost-Duitsers vieren liever vakantie in eigen land

Het is niet echt duidelijk of het er aan ligt dat Oost-Duitsers meestal minder te besteden hebben, of dat ze meer verknocht zijn aan de eigen omgeving; waarom helemaal naar Italië rijden wanneer de Oostzee om de hoek ligt? Meer dan de helft van de Ossis verkiest een vakantie in eigen boven een trip naar het buitenland. West-Duitsers gaan het liefst naar de Noordzee, of maken een verdere reis. Een West-Duitser besteedt gemiddeld 1.082 euro aan zijn vakantie, de Oost-Duitser houdt het bescheidener met 985 euro.

Bron: FAZ

Duitslandnieuws over Oost en West

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: