Ga naar inhoud

Duitsland voor het eerst sinds 1991 uit de rode cijfers

De Duitse beroepsbevolking spekt de staatskas. Doordat meer mensen in Duitsland werk hebben dan ooit stromen de belastinginkomsten bij minister van Financiën Wolfgang Schäuble binnen. Voor het eerst in 23 jaar schrijft Duitsland daardoor geen rode cijfers. De goede consumptie van de Duitsers houdt de economie nog in leven, nu diverse crises er de rem op zetten.

Duitsland heeft in de eerste helft van dit jaar duidelijk meer geld verdiend dan dat het heeft uitgegeven. De landelijke overheid, deelstaten, gemeenten en de wettelijke sociale verzekeringsinstelling hadden samen een overschot van 16,1 miljard euro, zo deelde het bureau voor statistiek maandagmorgen mee. Dit bedrag staat gelijk aan 1,1% van het bruto binnenlands product (BBP).

Positief resultaat

Het nationale huishoudboekje kwam met een plus van 4 miljard euro voor het eerst uit de rode cijfers, wat het eerste positieve resultaat is sinds 1991. Met 330 miljard euro vormen de belastingen ongeveer de helft van de totale inkomsten.

Mensen lopen tussen de Warschauerbrug en het S-Bahnstation Warschauer Straße in Berlijn.

Experts van het Duitse bureau voor de statistiek stellen dat de goede cijfers vooral te danken zijn aan het feit dat er veel banen zijn bijgekomen. Daardoor stegen bijvoorbeeld de inkomsten uit de inkomstenbelasting bovengemiddeld met 5%.

Consumptie houdt BBP overeind

De crises over de hele wereld drukken de Duitse juichstemming een beetje. In het tweede kwartaal kromp het Duitse BBP met 0,2%, ondanks de goede arbeidsmarkt. Vooral de binnenlandse consumptie houdt de Duitse economie nog overeind, terwijl de investeringen teruglopen. Ook de Duitse export remt de economie.

Doordat 2014 een sterke start beleefde, komt het BBP over de eerste helft van 2014 nog wel uit op een groei van 0,8% in vergelijking met de tweede helft van 2013.

Duitslandnieuws de conjunctuur

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: