Ga naar inhoud

CSU bezwijkt onder druk coalitiepartners: onderzoek uitzonderingen tolvignet

Na hevig protest uit Nederland, Europa en Duitsland wil CSU-leider Horst Seehofer toch uitzonderingen op het tolvignet in de grensregio's onderzoeken. Een jaar lang eisen de Beierse christendemocraten de komst van het tolvignet waar in feite alleen buitenlanders voor moeten betalen. Onder druk van zijn coalitiepartners denkt Seehofer nu openlijk over uitzonderingen.

Het is hèt breekpunt voor de Beierse christendemocraten. ‘Zonder tolvignet geen regering’, herhaalde CSU-leider Horst Seehofer meermaals. Hij zette zijn vertrouweling Alexander Dobrindt (CSU) op de post als verkeersminister om het paradepaardje van de partij zo snel mogelijk door te voeren.

Bezweken onder CDU-druk

Hevige kritiek uit Nederland, Oostenrijk, Europa en diverse juristen en politici brachten hem niet van zijn stuk. Maar nu de druk vanuit zusterpartij CDU wordt opgevoerd kan Seehofer zijn poot niet meer stijf houden. Hij sluit uitzonderingen op het tolvignet niet meer uit, zegt hij vandaag in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

Wat zegt Seehofer:

  • Horst Seehofer wil de bezwaren uit de grensregio’s zoals uit Nederland laten onderzoeken en hij sluit eventuele uitzonderingen niet meer uit. In de grensregio wordt gedacht aan een tolvrije corridor van zo’n 50 kilometer zodat het grensverkeer niet belast wordt.
  • De CSU-leider en minister-president van Beieren toont zich vooral geërgerd over de kritiek vanuit de eigen coalitie.
  • Ondanks de knieval van vandaag is Seehofer er zeker van dat de tol er hoe dan ook komt, het staat immers in het coalitieakkoord.
  • Seehofer wil een beslissing van Brussel of dit tolvignet discriminerend werkt niet afwachten.

Uitzonderingen niet uitgesloten

De CSU moet een knieval maken in het hevig opgelaaide debat rond het invoeren van de tol voor buitenlanders. Partijleider Seehofer geeft in een interview met de Süddeutsche Zeitung aan toch over uitzonderingen voor het tolvignet te willen praten. Iets wat hij tot nog toe categorisch weigerde. “Vanzelfsprekend willen we de bezwaren uit de grensregio’s toetsen”, zegt Seehofer. “Maar een betere oplossing dan het huidige wetsvoorstel ken ik niet.”

Seehofer zwicht vooral onder druk van zusterpartij CDU.

Over uitzonderingen mocht tot vandaag niet gepraat worden. Iedereen die dat wel deed, kreeg de wind van voren van Seehofer. Maar de druk op de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt die de plannen moet uitvoeren is de laatste weken alleen maar gegroeid. Kritiek uit Nederland of Europa deed de Beierse christendemocraten weinig. Maar zusterpartij CDU vanuit Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg flink tekeer gaat, moet Seehofer water bij de wijn doen.

En dat doet de Beierse minister-president pijn. “Dat kunnen we er niet bij hebben. We zijn toch geen politieke tegenstanders van de CDU?” Volgens Seehofer is de discussie over de PKW-Maut moeilijk uit te leggen aan de kiezers. “Het is toch niet te begrijpen dat we ons met kleinigheden bezig houden en daarmee onszelf belemmeren in onze handelingsbekwaamheid?”

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: