Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Carsten Brzeski nu hoofdeconoom bij ING in Frankfurt: Duitsers zijn te zelfvoldaan - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Carsten Brzeski nu hoofdeconoom bij ING in Frankfurt: Duitsers zijn te zelfvoldaan

ING-econoom Carsten Brzeski en onder meer columnist voor Duitslandnieuws verruilt deze week Brussel voor Frankfurt waar hij hoofdeconoom voor de Eurozone, de ECB en Duitsland bij dezelfde bank wordt. Tussen het inpakken van de verhuisdozen in maakt hij tijd voor een gesprek met Duitslandnieuws.

Om maar direct met het laatste nieuws te beginnen. De Berlijnse burgemeester Wowereit treedt af. Wat betekent dat voor jou als geboren Berlijner?

Zijn ster was dalende. Het gedoe rond het nieuwe vliegveld BER heeft hij niet goed aangepakt door zichzelf weer op te werpen als toezichthouder. Je zag al dat de mensen zich tegen hem keerden bij het recente referendum of voormalig vliegveld Tempelhof bebouwd moest worden. Ooit was er nog sprake van dat hij in de nationale politiek nog een rol zou kunnen spelen, maar die trein is echt vertrokken.

Wowereit is bekend van zijn uitspraak over Berlijn ‘Arm aber Sexy‘, hoe was zijn economische beleid?

Niet voldoende. Arm, dat is een gegeven. Prima. Maar je wilt er als burgemeester toch ‘Reich aber Sexy‘ van maken? Dat ‘sexy’ is nu veel te veel gericht op cultuur en feest. Gebruik die aantrekkingskracht om Berlijn ook sexy te maken voor het bedrijfsleven zoals dat in Londen en New York gebeurt.

De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit maakte woensdag zijn vertrek bekend.

Haal internetbedrijven en dienstverleners binnen. Op die manier komen er ook professionals met skills binnen grote bedrijven naar Berlijn. Nu is innovatie nog te veel afhankelijk van individuen en van studenten die blijven hangen.

Hoe komt het dat Berlijn daarin zo achterblijft in vergelijking met andere hoofdsteden?

De Berlijnse politiek blijft veel te provinciaal. Neem een stad als Amsterdam. Daarvan zie ik dat ze delegaties sturen naar andere steden als Hamburg of Brussel. Via die soft skills moet Berlijn veel meer opbouwen en zich openstellen. De politiek is daar de afgelopen 20 jaar veel te veel een onderonsje gebleven. De volgende burgemeester moet veel meer bouwen aan een goed netwerk met andere steden en de EU.

Waar liggen wel kansen voor Berlijn?

Benut de geografische ligging. Berlijn kan veel meer de poort vanuit het Westen naar Centraal- en Oost-Europa zijn. Er moet veel beter een verbinding worden gezocht met Polen.

We kennen je als ING-bankier, columnist in Nederlandse en Belgische media. Maar wat houdt je ‘echte werk’ nu eigenlijk in?

Dat lijkt erg op hoe veel mensen mij kennen. Voor onze klanten ben ik een soort weerman. Ik analyseer waarom de zon schijnt of waarom het regent. Ik waarschuw of je zonnecrème of een paraplu nodig hebt. Binnen ING ben ik de Duitsland-expert en houd ik de verhouding tussen Duitsland en Europa en de Europese Centrale Bank in de gaten.

Nu verhuis je naar Frankfurt, wat verandert er?

Vooral de locatie. Eigenlijk blijf ik hetzelfde werk doen, al zal ik me nu nog meer op de Duitse markt richten.

Het nieuwe hoofdgebouw  van ING DiBa in Frankfurt am Main. Beeld: ING-DiBa
Het nieuwe hoofdkantoor van ING DiBa in Frankfurt am Main. Beeld: ING-DiBa

Wat is je doelstelling in je nieuwe rol?

ING DiBa wil in Duitsland vooral groeien. Daarbij wil ik natuurlijk mijn eigen kennis over Duitsland vergroten. Hoe we de economische know-how van ING in Duitsland gaan positioneren. Binnen niet al te lange tijd moeten we in het rijtje tussen Deutsche Bank en Commerzbank staan. En we zijn daarvoor op de goede weg.

Je spreekt uitstekend Nederlands, hoe komt dat?

Dat is mijn talent! Mijn vrouw is natuurlijk Nederlands, maar aan het begin van onze relatie spraken we Engels. Toen ik me bij een roeivereniging in Amsterdam aansloot werd ik gedwongen om de taal te leren. Bij het ministerie van Financiën in Den Haag waar ik werkte als ambtenaar kreeg ik ook taalles. Daar leerde ik schrijven.

Je schrijft veel over de kracht van de Duitse economie. Wat gebeurt er straks als Merkel geen bondskanselier meer is? 

Ze is heel stabiel en heel belangrijk. Maar dat het nu zo goed gaat is vooral te danken aan de hervormingen van Gerhard Schröder, de zogenoemde Agenda 2010. Zij oogst wat hij zaaide. De positieve effecten van die hervormingen zullen ongeveer uitgewerkt zijn als Merkel in 2017 afzwaait. Haar opvolger krijgt het dus sowieso moeilijk.

Volgens Carsten Brzeski krijgt de opvolger van Angela Merkel het hoe dan ook moeilijk.

Duitsland is nu veel te tevreden met zichzelf. Er is gebrek aan innovatie en hervormingen. De noodzaak van de hervormingen zijn nog niet voelbaar, maar zodra we dat gaan merken ben je al te laat om het op te vangen met hervormingen.

Er is veel discussie over de bankenunie. Hoe moet deze volgens jou vorm krijgen? Is het geen schending van de soevereiniteit van de individuele lidstaten?

De vraag is: waar wil je heen als EU? Wil je een volgende crisis kunnen opvangen, dan zul je naar meer Europa moeten. En daar moeten nationale belangen voor wijken. Dat is moeilijk. Eigenlijk zijn de VS de enige goed werkende monetaire unie, daar heb je al een soort bankenunie. Het proces naar de bankenunie doet pijn en ligt niet lekker bij de kiezers. Maar het is wel nodig.

Heb je in je nieuwe rol nog veel te maken met Nederland?

Dat hoop ik wel. Ik ben voor Nederland ook het Duitsland-gezicht bij ING. Nederland blijft me altijd na aan het hart liggen.

Columns van Carsten Brzeski op Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto