Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse fabrikanten exporteren meeste e-bikes naar Nederland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse fabrikanten exporteren meeste e-bikes naar Nederland

Nederlanders maakten de Duitsers warm voor de e-bike. Nu exporteren Duitse fabrikanten de meeste elektronische fietsen uitgerekend naar Nederland. Het gaat de Duitse fietsbranche sowieso voor de wind. Het warme voorjaarsweer en de bloeiende verkoop van e-bikes stuwde de afzet in de eerste helft van dit jaar naar een groei van 4%.

Duitse fabrikanten exporteren hun e-bikes vooral naar Nederland. Andersom hebben de ‘fietsgekke Nederlanders’ deze revolutie in Duitsland ontketend. Zo is de grootste fietsenfabriek van Duitsland Derby Cycle in handen van de Nederlandse auto-importeur Pon, dat ook Gazelle bezit.

Duitse fabrikanten hebben in de eerste helft van 2014 zo’n 62.000 e-bikes ter waarde van 76 miljoen euro geëxporteerd. Gemiddeld kost een elektrische fiets in Duitsland 1.224 euro, berekende het Duitse bureau voor de statistiek.

Fietsfabriek in Berlijn. Duitse e-bikes vinden hun weg vooral naar Nederland.

Wie dan de Duitse en de Nederlandse cijfers naast elkaar legt, ziet dat Duitsers nog lang niet zo enthousiaste fietsers zijn als hun buurland in het westen. In Nederland was een vijfde van de verkochte fietsen al elektrisch [pdf], iets wat de Duitse sector pas over een paar jaar hoopt te bereiken.

Positieve trend

De omzet van de totale fietsenverkoop in Duitsland groeide in de eerste helft van 2014 tussen de 6 en 8%. ZIV verwacht dat deze positieve trend ook in de tweede helft van het jaar zal aanhouden. De cijfers werden gepresenteerd bij het begin de vakbeurs Eurobike (27 tot 30 augustus). Daar staan 1.320 exposanten uit 54 landen. Daarvan komen er 66 uit Nederland.

Doordat de lente al vroeg inzette, kwamen klanten eerder dan gewoon naar de fietsenwinkel, vertelt Georg Honkomp van inkooporganisatie ZEG aan de Osnabrücker Zeitung. Volgens hem was er vooral vraag naar e-bikes. “Ze zijn een geschenk voor de fietsenhandel.” 

Groei naar marktaandeel 15%

Rond de 1,8 miljoen e-bikes rijden er inmiddels rond in Duitsland. Alleen al in 2014 worden er naar schatting van ZIV zo’n 450.000 verkocht. Fabrikanten en fietsenhandelaren denken dat de elektrische fietsen naar een marktaandeel van 15% kunnen groeien, wat voor 600.000 verkochte e-bikes per jaar staat.

Dat fietsen met elektrische ondersteuning ‘in’ is, komt volgens de branche dat de techniek intussen is toegepast op alle types. Dus ook voor racefietsen en mountainbikes. Op vakbeurs Eurobike worden ongeveer 45.000 bezoekers verwacht en er is meer plek ingeruimd voor de elektrische fietsen.

WirtschaftsWoche verzamelde enkele nieuwe modellen e-bikes die te zien zijn op Eurobike.

Duitslandnieuws over fietsen

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: