Ga naar inhoud

Burgemeester Wowereit zette Berlijn op de kaart maar kreeg vliegveld niet af

Het miljardenverlies bij de bouw van het nieuwe internationale vliegveld in Berlijn kost burgemeester Klaus Wowereit de kop. Vanochtend meldden Duitse media zijn aftreden. Na het middaguur geeft hij een persconferentie. Hij was de 'feestburgemeester', maar ook de man die Berlijn 'Arm aber Sexy' noemde. Sinds 2001 was hij de Berlijnse burgervader.

Het aftreden van de Berlijnse burgemeester hing al een tijdje in de lucht, maar het moment komt voor velen toch verrassend. Der Spiegel meldt dat Wowereit op 11 december zijn ambt neerlegt.

Faalvliegveld kost hem de kop

Vooral het miljardenverlies rond het nieuwe internationale vliegveld van Berlijn wordt hem aangerekend. Wowereit was als toezichthouder direct verantwoordelijk voor de miljarden extra kosten. Het vliegveld moet de huidige twee verouderde vliegvelden Tegel en Schönefeld en het in 2008 gesloten Tempelhof vervangen. Niemand durft zich nog te wagen aan het noemen van een openingsdatum. Bovendien werd afgelopen week bekend dat wanneer het nieuwe vliegveld alsnog zal openen de capaciteit sowieso te klein zal zijn.

Door zijn rol rond het vliegveld was Wowereit al een tijdje politiek met handen en voeten gebonden. In de peilingen was zijn populariteit bovendien gekelderd tot een dieptepunt.

Wowereit kon als toezichthouder het debacle rond het Berlijnse vliegveld niet oplossen.

Arm aber Sexy

Toch is er ook waardering voor de burgemeester die Berlijn op de kaart zette met de quote ‘Arm aber Sexy‘. De Duitse hoofdstad mag dan een miljardenschuld hebben, het is er wel leuk, wilde hij maar zeggen. Het droeg bij aan de populariteit van de stad onder jongeren. Veel oudere Berlijners citeren deze tekst als ze zeggen dat ze door toerisme en rijke Zuid-Duitsers uit het centrum naar de rand van de stad zijn verdreven.

Wowereit had de naam graag op feestjes te verschijnen.

Homo-emancipatie

Lof is er ook voor de rol die ‘Wowi’ speelde in de emancipatie van homo’s. Als eerste openlijke homoseksuele burgemeester in Duitsland betekende hij daarin veel voor de Duitse homo-gemeenschap.

Wowereit is al sinds juni 2001 Berlijns burgervader. Als mogelijke opvolgers worden de lokale SPD-leider Jan Stöß en de Berlijnse SPD-fractievoorzitter Raed Saleh genoemd.

Lees ook: ++ Liveblog ++ Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit maakt aftreden bekend »

Duitslandnieuws over Berlijn

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: