Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
CDU-politici proberen 'struikrover-tolplannen' van zusterpartij te torperderen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

CDU-politici proberen ‘struikrover-tolplannen’ van zusterpartij te torperderen

'Struikroverij' en 'entreegeld aan de grens'. Met deze woorden vielen regionale CDU-politici de tolplannen van zusterpartij CSU dit weekend aan. De christendemocraten proberen het paradepaardje van hun coalitiepartner komende woensdag te torpederen tijdens een commissievergadering omdat het tolvignet volgens de CDU'ers schadelijk is voor de grensregio's.

Binnen de christendemocratische unie van CDU en CSU is dit weekend fel geprotesteerd tegen de tolplannen van minister Dobrindt (CSU). Waar de Beierse zusterpartij van de CDU de ’tol voor buitenlanders’ als breekpunt heeft geformuleerd, willen veel CDU’ers af van het paradepaardje uit Beieren. CDU’ers uit invloedrijke deelstaten als Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen trekken de steun in voor het tolvignet omdat het volgens hen schadelijk is voor de grensregio’s.

Thomas Strobl hier met bondskanselier Merkel: ‘Tolplannen zijn schadelijk voor Baden-Württemberg’.

CDU-partijvoorzitter in het Zuid-Duitse Baden-Württemberg Thomas Strobl stelde gisteren in ‘Bild am Sonntag‘ dat ‘een tol die het kleine grensverkeer belast of zelfs verhindert een nadeel is voor de grensregio’s’. “Vooral het mkb lijdt er schade onder; de detailhandel, de horeca en onze sterke Mittelstand.” Wat schadelijk is voor Zuid-Baden, schaadt ook Baden-Württemberg, zegt hij.  “Daarom kunnen we dit wetsvoorstel niet ondersteunen.”

Struikroverij

Landelijk vice-voorzitter en CDU-voorzitter in Noordrijn-Westfalen Armin Laschet herhaalde in dezelfde krant zijn eerdere kritiek, zij het in hardere bewoordingen. “We willen niet onder het coalitieakkoord uit, maar we zijn tegen deze ’totale tol’.” Het bedrijfsleven en het maatschappelijke verkeer in de grensregio’s mag niet ’te gronde worden gericht door bureaucratie, struikroverij en nieuwe grenzen’.

CDU-Bondsdagleden uit Noordrijn-Westfalen willen volgens Der Spiegel komende woensdag tijdens een commissievergadering een beslissing forceren waarin alle steun voor de huidige plannen van verkeersminister Dobrindt (CSU) wordt ingetrokken.

‘Kom met ander voorstel’

“We raden de verkeersminister aan om met een voorstel te komen dat in de kaders past van het coalitieakkoord”, zegt Peter Hintze tegen Der Spiegel. Hij is de aanvoerder van de CDU’ers in de Bondsdag. “Van een tol geldend voor alle wegen – een soort van entreegeld aan alle Duitse grenzen – is nooit sprake geweest.”

Armin Laschet (rechts): ‘Nederlanders gaan straks op zoek naar alternatieven in eigen land’.

Minister Dobrindt wil een tolvignet voor personenauto’s op alle Duitse wegen invoeren. De inkomsten moeten van de buitenlandse automobilisten komen, want Duitse autobezitters worden gecompenseerd via een lagere wegenbelasting.

De psychologische component van ‘entreegeld voor Duitsland’ mag je niet onderschatten, verklaarde Laschet vrijdag op een bijeenkomst met ondernemers. “Veel van onze Nederlandse buren zullen dan op zoek gaan naar alternatieven in eigen land, in plaats van dat ze boodschappen doen of uit uit eten gaan in Duitsland.”

Overdreven kritiek

Prominent CSU-Bondsdaglid Gerda Hasselfeldt hekelt de kritiek, ze vindt de uitlatingen van haar CDU-collaga’s nogal overdreven, zo zei ze zaterdag in de Rheinische Post. “In Beieren hebben we een vergelijkbare situatie aan de grens met Oostenrijk waar ze ook vignetten hebben, terwijl Oostenrijkers gratis van onze wegen gebruik mogen maken. Ik heb nog van niemand gehoord dat ze om die reden Oostenrijk zouden mijden.”

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: