Ga naar inhoud

Carsten Brzeski: dalend Duits ondernemersvertrouwen geen reden tot paniek

Voor de vierde maand op rij daalde in augustus het ondernemersvertrouwen in Duitsland. De daling illustreert dat het eerdere schier onverwoestbare vertrouwen langzaam afbrokkelt, maar er is nog geen reden tot paniek. De belangrijkste economische barometer van Duitsland, de Ifo-index, daalde slechts van 108,0 naar 106,3. Er is voldoende hoop voor een goed derde kwartaal.

De Duitse ondernemers zijn minder tevreden met de huidige situatie en hebben ook minder fiducie in de toekomst. Interessant genoeg blijft het vertrouwen in de huidige situatie met 111,1 punten relatief hoog, wat weer hoop geeft voor het derde kwartaal. Dan zou de economie weer wat kunnen aantrekken.

Gat tussen harde en zachte indicatoren

Toegegeven, barometers zoals de Ifo die het vertrouwen meten hebben het de laatste tijd minder vaak bij het juiste eind. Het gat tussen de zachte en de harde indicatoren kan worden uitgelegd door de milde winter en de impact daarvan op de bouwsector. Een andere oorzaak is het ongewoon hoge aantal feestdagen in mei.

Er was de laatste jaren wel vaker een verschil tussen de harde en en zachte cijfers. Maar uiteindelijk verdween dat verschil steeds weer. Er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat dit nu ook weer gebeurt.

Hans-Werner Sinn is voorzitter van het Ifo-instituut uit München.

De bouwsector drukte een enorme stempel op het tegenvallende tweede kwartaal, maar is in principe er niet slecht aan toe. De lage rente, het lage aantal huiseigenaren en het vele spaargeld zijn de afgelopen jaren de steunpilaren van de Duitse vastgoedsector. Geen van deze pilaren dreigt de komende periode om te vallen.

Dienstensector banenmotor

Bovendien blijft de arbeidsmarkt eveneens een belangrijke drager voor de Duitse economie. De werkgelegenheid brak opnieuw records in het tweede kwartaal. Vooral de dienstensector is een echte banenmotor geworden. Sinds 2010 groeide het aantal banen in de dienstensecor gemiddeld per jaar met 1%. Gecombineerd met hogere lonen zouden de private bestedingen een belangrijke factor voor groei in het derde kwartaal moeten zijn.

Welbeschouwd laten de Ifo-cijfers van vandaag vooral zien dat het Duitse bedrijfsleven meer met de beide benen op de grond komt te staan dan de financiële sector. Zowel de laatste PMI– en deze Ifo-cijfers bieden de hoop dat het teleurstellende tweede kwartaal niet zal leiden tot een langere periode van terugslag. Tenminste, zo ziet het er nu naar uit.

Carsten Brzeski, chef Volkswirt, ING-DiBa

Meer Carsten Brzeski op Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: