
Het begon met mijn hotel in Wilmersdorf gelegen aan een prachtig park dat de hele dag bevolkt werd door bejaarden en gezinnen. Er speelde een jazzbandje. Vijftigplussers waren gezellig met een glaasje wijn en een plankje kaas in de hand aan het jeu-de-boulen en grootouders waren er aan het midgetgolfen met hun kleinkinderen. ’s Avonds was het er rustig. De restaurants waren goedgevuld, maar na twaalf uur was het stil op een enkele nachtkroeg en avondwinkel na.
Arm aber Alt?
Ik vond het niet onaangenaam, maar het was wel anders dan ik me had voorgesteld. Berlijn stond toch voor ‘Arm aber Sexy’? Misschien toevallig in de verkeerde buurt terechtgekomen?
Inmiddels na zeven jaar in Berlijn gewoond te hebben, weet ik dat Wilmersdorf geen uitzondering is. Berlijn is net zo oud als heel Duitsland. De vergrijzing verspreidt zich als een wijnvlek over de stad. Het verovert buurt na buurt. Beginnend aan de randen in wijken als Zehlendorf en Reinickendorf met steeds meer uitlopers in als hip bekendstaande stadsdelen zoals Prenzlauerberg en Kreuzberg.
Ouderen dansen op zondagmiddag in Berlijn Lichtenberg.
De gemiddelde leeftijd in Berlijn ligt met 42,7 nog wel iets onder dat van heel Duitsland (45,7), maar ruim boven dat in Nederland (ongeveer 39) en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar verder oploopt.
Snelle vergrijzing
Demografen voorspellen dat er in de Duitse hoofdstad over 15 jaar nog eens 30% meer 65-plussers zijn dan nu. De groep 80-plussers groeit zelfs met 80%. De gemiddelde leeftijd neemt toe tot boven de 45 jaar.
Is dat erg? Nee natuurlijk niet. Ach, als ik zie hoe lekker Berlijnse oudjes schwofend (dansend) het weekend doorbrengen in de Zenner Biergarten of Clärchens Ballhaus. Hoe er genoten wordt van het krankzinnige aanbod aan theaters en concerthallen, dan wordt Berlijn door zijn hoge percentage ouderen eerder meer dan minder sexy.
Jongeren
Er is eigenlijk maar een groot probleem, en dat geldt voor heel Duitsland. De grote vraag is of er over 15 jaar nog wel genoeg jonge mensen zijn om al die bejaarden te verzorgen.
Maurits Kuypers is macro-econoom en werkt als journalist in Berlijn.
Meer experts op Duitslandnieuws
- Maurits Kuypers: looneis in Duitsland van meer dan 4% is niet overdreven »
- Maria Stratemeier: Afstandelijke Duitsers komen liever ‘zur Sache’ »
- Carsten Brzeski: ‘Duitse groeistop is home made’ »
- Wouter Timmermans: Hoe je een GmbH ‘liquideert’ »
- Bas Wissing: Toch hypotheekrenteaftrek voor Nederlandse grensarbeiders »