Ga naar inhoud

‘Duitse economie blijft ondanks augustus-dip op koers’

In de maand augustus regent het plots negatieve berichten over de Duitse economie. Een zwak tweede kwartaal, een daling van de Duitse inkoopmanagersindex (PMI). Toch moet de toekomst niet al te somber worden ingezien, zegt een aantal economen en ook de Duitse centrale bank. Volgens de Bundesbank en de Duitse regering komt de economie wel weer over het dipje heen.

Het gejuich over de Duitse economie verstomde deze maand ineens. Er was nog een kleine groei, maar het tweede kwartaal viel erg tegen. Ook uit de inkoopmanagersindex (PMI) van Markit die donderdagmorgen naar buiten kwam blijkt dat Duitsland de glans verliest. De index daalde met 0,8 punten naar een stand van 54,9. Toch blijft deze barometer al voor de zestiende maand op rij boven de 50 puntengrens, wat op groei duidt.

Geen recessie

Markit-econoom Oliver Kolodseike vindt de cijfers desondanks bemoedigend, zegt hij tegen N-tv. “Alles wijst er op dat de conjunctuur het dipje weer te boven komt.” In het tweede kwartaal kromp de Duitse economie met 0,2% en spraken enkele Duitse economen hun zorg uit voor een recessie. Deze wordt bereikt als er twee kwartalen op rij sprake is van een krimp.

Duitse economen hebben onder meer vertrouwen in de binnenlandse vraag.

De PMI-index voor de industrie daalde licht met 0,4 punten naar een stand van 52. Economen hadden een scherpere daling verwacht. De inkoopmanagersindex voor de dienstverlenende sector daalde met 0,3 punten naar 56,4. Daarmee blijft de index in de buurt van de piek uit juli.

“De dienstverleners maken deels de zwakke periode bij de industrie weer goed”, zegt Kolodseike. Dat is volgens hem goed te zien doordat het aantal orders weer flink toeneemt.

‘Conjunctuur verandert niet’

Dit voorjaar nog gingen veel economen er van uit dat de opleving van de Duitse economie zich zou doorzetten. Die prognose is naar beneden bijgesteld door de Duitse centrale bank. Oorzaak is vooral de Oekraïne-crisis, zegt de Bundesbank. Ook andere conflicten spelen een rol. Al is het volgens ING-econoom Carsten Brzeski vooral een binnenlandse aangelegenheid.

Juist over de Duitse economie is de Bundesbank positief gestemd. Ondanks de huidige dip is er ‘geen sprake van een conjuncturele verandering’. Zo zijn volgens de centrale bank bijvoorbeeld de vooruitzichten voor de bouw goed. Ook de Duitse regering wil haar prognose van 1,8% economische groei vooralsnog niet naar beneden bijstellen.

Duitslandnieuws over conjunctuur

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: