Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
129 Burgemeesters uit grensstreek tekenen resolutie tegen Duitse tolplannen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

129 Burgemeesters uit grensstreek tekenen resolutie tegen Duitse tolplannen

Burgemeesters van 129 Nederlandse en Duitse gemeenten in de grensstreek roepen de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt op om te stoppen met het tolplan voor alle Duitse wegen op een bijeenkomst in het Twentse Glanerbrug. Mocht de minister er geen gehoor aan geven, dan pleit Euregio voor een tolvrije corridor van 50 kilometer.

De burgemeesters wijzen op de grote nadelen van tolheffing voor toerisme, arbeidsmarkt en de samenwerking van ziekenhuizen en onderwijs. Ze vertegenwoordigen gemeenten in een groot deel van Overijssel, Drenthe, de Achterhoek en delen van de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, die samenwerken in Euregio.

“Sinds de tolheffing op vrachtauto’s mijden veel trucks de snelwegen om zo te ontsnappen aan de tolheffing”, zegt Michael Sijbom, burgemeester van de gemeente Losser. “Het valt te verwachten dat de verkeersdruk op wegen in de grensgemeenten door de invoering van tolheffing op personenauto’s zal toenemen.” De burgemeester was eerder al actief met een stickeractie tegen de tol.

Blokkade voor grenspendelaars

Ook toeristische inrichtingen en voorzieningen aan de Duitse kant vrezen economisch verlies, ze verwachten dat het aantal Nederlandse toeristen en vooral het aantal dagtoeristen aanzienlijk zal afnemen. Bovendien wordt verwacht dat de invoering de aantrekkelijkheid van het grensgebied in haar geheel aantast. “Daarnaast kan de tolheffing voor grenspendelaars die dagelijks over de grens naar hun werk rijden een obstakel worden”, stelt Elisabeth Schwenzow, directeur-bestuurder van de Euregio.

 

Op de bijeenkomst in Glanerbrug hebben 30 burgemeesters een handtekening gezet. De andere burgemeesters doen dat later. Grote gemeenten als Münster (Duitsland) en Enschede hebben al getekend.

In de vijf andere Euregio-gebieden langs de grens bestaan volgens een woordvoerster van Euregio soortgelijke initiatieven tegen de Duitse tolplannen. De organisatie pleit voor een ’tolheffing-vrije corridor’ van 50 kilometer.

Tol in Duitsland: 10 of 20 euro voor kort verblijf

De Duitse regering is van plan tol te heffen ter bekostiging van verbeteringen van de infrastructuur. De heffing gaat voor alle wegen gelden, dus niet alleen voor de Duitse snelwegen. Buitenlanders kunnen voor het gebruik van het Duitse wegennet via internet vignetten bestellen en betalen.

De Duitse verkeersminister Dobrindt wil twee varianten voor kort verblijf aanbieden: een 10-dagenvignet voor 10 euro en een 2-maandsvignet voor 20 euro. Wie drie weken op vakantie gaat in Duitsland, zou dus met 20 euro tol moeten uitkunnen.

Meest complex is het jaarvignet. Dat wordt gekoppeld aan milieueisen, grootte en bouwjaar van de auto. De Duitse minister rekent op een gemidelde prijs van 88 euro. Voor buitenlanders wordt de maximale prijs in het geval van benzineauto’s 103,04 euro en voor diesels 112,35 auto.

Duitse minister tegen tol aan grens Nederland

De tolplannen van Dobrindt stuiten op veel politieke weerstand. Coalitiepartijen CDU en SPD zien veel haken en ogen aan het stokpaardje van de Beierse christendemocraten. Ook eurocommissaris Siim Kallas en de wetenschappelijke dienst van de Bondsdag protesteren tegen het voorstel.

Rechters van het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe vielen eerder deze week al over het voornemen om Duitsers te compenseren via lagere wegenbelasting. Dat zou niet in overeenstemming zijn met Europees recht.

Bron: Z24/Duitslandnieuws

Duitslandnieuws over PKW-Maut

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: