Ga naar inhoud

Minister De Maizière: Duitsland onvoldoende beschermd tegen cyberaanvallen

Cyberaanvallen op Duitse bedrijven kunnen volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière 'dramatische gevolgen' hebben. En Duitsland is daar nog onvoldoende op voorbereid. Daarom wil de minister nu strengere veiligheidsvoorschriften doorvoeren om het eigen bedrijfsleven en de samenleving beter te beschermen.

Het Duitse bedrijfsleven is onvoldoende beschermd tegen aanvallen van cybercriminelen. Dat zegt minister Thomas de Maizière (CDU) van Binnenlandse Zaken. Met een nieuwe ict-veiligheidswet wil hij de mazen in het net dichten, schrijft hij in een ingezonden brief in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dramatische gevolgen

Vooral bedrijven die ‘van elementair belang zijn voor het welzijn van de samenleving’ moeten beter beschermd worden, vindt de minister. Hij doelt op sectoren als energie, ict, telecommunicatie, transport, verkeer, gezondheidszorg, watervoorziening, voedsel, de financiële en de verzekeringswereld. Volgens hem wisselt het niveau van de veiligheidsmaatregelen nogal. “In het ergste geval kan dat tot dramatische gevolgen voor de samenleving hebben.”

Thomas de Maizière stelt samen met zijn collega-ministers deze week de digitale agenda voor Duitsland voor.

Nu regelen de bedrijven hun veiligheidsmaatregelen nog op eigen houtje, maar dat is niet meer van deze tijd schrijft de voormalige minister van Defensie. “Vroeger hebben we ook de veiligheidsgordel als verplichting ingevoerd. Zo moet je dit ook zien.”

Duitse voortrekkersrol

De details van de maatregelen presenteert De Maizière woensdag samen met zijn collega’s Gabriel van Economische Zaken en Dobrindt van Verkeer (en internet). De minister van Binnenlandse Zaken wil dat Duitsland een voortrekkersrol krijgt in de manier waarop de overheid ingrijpt om het eigen bedrijfsleven voor cyberaanvallen te beschermen.

Ingrijpen door de overheid op het gebied van privacy ligt nog altijd gevoelig in Duitsland, gezien het grootschalig afluisteren door de Stasi in Oost-Duitsland. Daar hoeft niet voor gevreesd te worden, schrijft de minister. “We doen dit in samenspraak met het bedrijfsleven en we proberen het zo terughoudend als mogelijk is aan te pakken.”

Duitslandnieuws over ict

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: