
Vertrouwen en sfeer staan centraal. Een goede band met je collega’s en zakenpartners is voor jou belangrijk. Liefst wil je een klik om samen te werken. Ook met de kassière bij de supermarkt en de juf op de school van je kinderen. Daarom ga je open, laat je je tutoyeren en benader je hun persoonlijk en direct. Je verwacht ook dat zij zo met jou omgaan.
Elkaar serieus nemen
Professionaliteit en veiligheid zijn voor veel Duitsers belangrijker dan empathie. In de collega zien ze een deskundige, in de zakenpartner een win-win-situatie. Liefst willen ze omgaan met duidelijke en vakkundige mensen. De kassière is een dienstverlener, de juf een didactica. Om efficiënt en professioneel te profiteren uit al deze relaties gedragen ze zich – afstandelijk. Ze verwachten ook dat anderen zo met hen omgaan.
Dienst und Schnaps
Gescheiden houden: Dienst ist Dienst und Schnaps ist Schnaps
Op zakelijk gebied geven Duitsers duidelijk aan wat hun rol is, ze kleden en gedragen zich conform hun functie. Ze spreken elkaar aan met Sie. Duitsers vermijden privé-onderwerpen in zakelijke situaties en willen liefst zur Sache kommen.
Afstandelijk. Efficiënt. Professioneel.
Geen compromissen
Die houding heeft ook positieve kanten, vindt Marieke Bleyenbergh. Ze voelt zich goed bij de Duitse zin voor kwaliteit, ‘omdat ik vakkennis en competentie hoog in het vaandel heb staan.’ … In Duitsland vind je veel minder een compromiscultuur dan in Nederland. Duitsers kiezen snel voor de formele weg, ook in het dagelijks leven, om daarmee hun rechten duidelijk te maken. (Intermediair)
Maria Stratemeier geeft trainingen en advies over Zakelijk Duits aan Nederlandse ondernemers.
Meer experts op Duitslandnieuws
- Maurits Kuypers: looneis in Duitsland van meer dan 4% is niet overdreven »
- Carsten Brzeski: ‘Duitse groeistop is home made’ »
- Maria Stratemeier – Valse vrienden: lieg je goed? »
- Wouter Timmermans: Hoe je een GmbH ‘liquideert’ »
- Richard Osinga: Duitsland kan maar geen afscheid nemen van papier »