Ga naar inhoud

Professoren maken gehakt van Duitse tolplannen

Na de forse kritiek uit brede kring op de Duitse tolplannen noemen nu ook vooraanstaande juridisch specialisten de plannen discriminerend. De twee deskundigen schieten het wetsvoorstel nu al lek. Met zoveel tegenstand wordt het voor verkeersminister Dobrindt (CSU) moeilijk om het voorstel in huidige vorm dit jaar nog door de Bondsdag loodsen.

Twee professoren trekken de rechtmatigheid van de plannen van verkeersminister Dobrindt zeer in twijfel, vooral omdat het alleen buitenlanders belast.

Het wetsvoorstel is niet in overeenstemming met Europees recht, zegt rechter Joachim Wieland maandag in Handelsblatt. “Een wetsvoorstel waarbij enkel buitenlanders een heffing moeten betalen, draagt discriminatie in zich mee.” Zijn collega Christoph Degenhart voegt er aan toe. “Men begeeft zich hiermee juridisch op een zeer moeilijk terrein.”

Veel kritiek

De uitlatingen van de rechters ondergraven het wetsvoorstel dat verkeersminister Dobrindt (CSU) vlak voor het zomerreces indiende. Zij zijn niet de eersten die kritiek leveren. Coalitiepartijen CDU en SPD zien veel haken en ogen aan het stokpaardje van de Beierse christendemocraten. Ook eurocommissaris Siim Kallas, de wetenschappelijke dienst van de Bondsdag en politici in het Nederlands-Duitse grensgebied protesteren tegen het voorstel. Dobrindt wil vanaf 2016 een tolvignet invoeren dat geldt voor alle wegen. Duitse automobilisten worden vervolgens gecompenseerd via een lagere wegenbelasting.

In verhouding

“Met dit wetsvoorstel eigent de regering zich nogal wat toe”, zegt rechter Wieland. “Het vignet moet ook gaan gelden op provinciale en gemeentelijke wegen, dus mag de overheid niet het hele bedrag voor zichzelf houden.” Gemeenten en deelstaten moeten bovendien nog over het voorstel stemmen.

Daarnaast mag de hoogte van de tol niet zomaar eenzijdig in Berlijn worden vastgesteld, vindt Wieland. “De heffing moet in verhouding zijn met de kosten die daadwerkelijk nodig zijn voor het onderhoud van de infrastructuur.”

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: