Ga naar inhoud

Dramatische cijfers voor Duitse energiereuzen Eon en RWE

Het kan altijd nog erger. De Essense energiereus RWE komt opnieuw met slechte cijfers. Alles gaat slechter: omzet, winst, stroom- en gasafzet. De Nederlandse bestuursvoorzitter Peter Terium wil nog meer energiecentrales stilleggen. Bij concurrent Eon klinkt hetzelfde verhaal. De milde winter en de Energiewende spelen de concerns parten.

De Duitse energiereus RWE zakt dieper en dieper weg. In vergelijking met de eerste helft van 2013 daalde de winst (belasting, afschrijvingen en rente niet meegerekend, Ebitda) met 32% naar 3,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat viel met 2,3 miljard euro zelfs 40% lager uit. Dat deelde het tweede grootste energiebedrijf van Duitsland donderdagmorgen mee in een persbericht. Wel moet worden aangetekend dat gasdochter Dea in de etalage staat, en dat deze winst daarom niet meer wordt meegerekend.

Alle cijfers roetsjen naar beneden

Hoe dan ook, alle grafieken bij RWE roetsjen naar beneden. De omzet viel 10% lager uit, de stroomafzet daalde met 6% en door de milde winter werd er zelfs 22% minder gas verkocht.

Bij concurrent Eon speelt precies hetzelfde, zo bleek uit de halfjaarcijfers die woensdag. Het grootste energieconcern van Duitsland zette zelfs 24% minder gas af. Eon wist wel meer stroom om te zetten, zij het slechts een magere plus van 2%. Ook hier viel de winst lager uit dan vorig jaar, zij het minder dramatisch dan bij RWE. In de eerste helft van 2013 was de winst (Ebitda) nog 5,7 miljard euro. Dit jaar blijft er in de eerste twee kwartalen 5 miljard euro over.

RWE-topman Terium heeft de zware opgave om het tij te keren.

Al bijna een jaar probeert RWE-bestuursvoorzitter Peter Terium met flinke bezuinigingen het tij te keren. In vergelijking met 2013 telt het concern 5.888 minder medewerkers door ontslag en natuurlijk verloop. Nog altijd werken er 62.693 mensen bij RWE, moederbedrijf van het Nederlandse Essent.

Druk op Duitse regering

Terium wil ingrijpen door een aantal energiecentrales stil te leggen. Doordat de prijzen op de energiemarkt flink gedaald zijn wil hij kolen- en gascentrales sluiten met een capaciteit van rond de 1.000 megawatt.

Daarmee zet de Nederlandse bestuursvoorzitter druk op de Duitse regering. Terium wil gecompenseerd worden voor de verliezen die RWE lijdt, nu de voormalige goudmijnen onrendabel geworden zijn. De stroomprijs is flink gekelderd nu er veel aanbod van duurzame energie. Hierdoor loont het vooral niet meer om gascentrales open te houden. De drie grootste energieconcerns van Duitsland Eon, RWE en EnBW willen nu zeker 49 centrales sluiten.

Duitse energiereuzen willen onrendabele energiecentales stilleggen.

Terium vreest dat Duitsland de komende jaren hierdoor te maken kan krijgen met stroomtekorten. “De cijfers van het nationale energie-agentschap wijzen uit dat de komende vier jaar meer capaciteit van het net wordt gehaald, dan dat er aan investeringen bijkomt. Op dit moment kunnen we nog niet enkel van wind en zon afhankelijk zijn.”, zei hij donderdag op de persconferentie in Essen.

Donkere toekomst

Met het aanwakkeren van die vrees legt Terium de bal bij de Duitse overheid. RWE verlangt compensatie voor het open houden van onrendabele centrales. Op dit moment voorspelt de toekomst weinig goeds voor het energieconcern. Het nettoresultaat over heel 2014 lijkt nu uit te komen op 1,2 tot 1,4 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 2,3 miljard euro.

Duitslandnieuws over de Energiewende

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: