Ga naar inhoud

Beleggers keren Duitsland de rug toe door Oekraïne-crisis

Velen kijken op naar de economische voorspoed in Duitsland. Het land lijkt de crisis van zich af te hebben geschud. Maar de beurzen geven een ander signaal: Duitsland lijkt in ongenade te vallen. De groeiprognoses worden naar beneden bijgesteld. Beleggers en investeerders steken hun geld liever in Zuid-Europa dan in Duitsland.

Duitsland is wereldkampioen en de Duitsers zelf zijn meer tevreden met zichzelf dan ooit. Vooral de sterke economie stelt ze gerust. Maar vanuit de financiële wereld klinken andere geluiden. De negatieve beursontwikkeling moet de Duitsers waarschuwen, schrijft Die Welt.

DAX in de min

Intussen lopen de geldstromen steeds vaker een andere kant op. Duitsland is niet meer het land waar met liefst werd geïnvesteerd. En de DAX daalde dit jaar met 4%, waarmee het tot de zwakste marktbarometers van Europa hoort.

DAX doet met minder dan beurzen in Zuid-Europa. Beeld: Die Welt
DAX doet met minder dan beurzen in Zuid-Europa. Beeld: Die Welt

Oekraïne

De Duitse beurs lijdt meer onder het Oekraïne-conflict dan de Europese concurrenten. En nu de sancties tegen Rusland worden opgevoerd, voelt Duitsland dat in het bijzonder. De kamer van koophandel verwacht dat de export naar Rusland dit jaar met 17% zal dalen. Het is een reden dat veel DAX-genoteerde bedrijven diep in de min staan.

Zo zijn de aandelen van het in Rusland geliefde sportmerk Adidas sinds januari meer dan een derde minder waard geworden. Ook bij VW gaat het met 17,2% hard bergafwaarts.

Deutsche Bank in de min

Daar bovenop komen andere problemen voor de Duitse economie. De banken doen het bijvoorbeeld vergeleken met andere landen niet zo goed. De aandelen van de grootste bank van Duitsland Deutsche Bank zijn een kwart in waarde gedaald in vergelijking met januari. En dit terwijl een Spaanse bank zijn aandeelhouders wel zeer tevreden kan stellen.

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in augustus fors gedaald. Bron: ZEW Mannheim
De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in augustus fors gedaald. Bron: ZEW Mannheim

Meer indicatoren wijzen er op dat Duitsland geen onaantastbare superheld is. De ZEW-index voor het vertrouwen in de Duitse economie in de komende zes maanden nam af van 18,5 in juli naar 8,6 deze maand. Al acht achtereenvolgende maanden is nu sprake van een daling van de indicator. Het is de diepste val in twee jaar tijd.

Verwachtingen naar beneden bijgesteld

Veel economen dachten dit voorjaar nog dat de Duitse economie met 2% zou groeien. Maar nu worden veel prognoses naar beneden bijgesteld. Zo gaan de analisten van de Deutsche Bank nu uit van een plus van 1,5%, eerder dit jaar was dat nog 1,8%.

Donderdag komen de schattingen over de ontwikkeling van het bruto binnenlands product (BBP) over het tweede kwartaal naar buiten. De meeste analisten lijken er in tussen vanuit te gaan dat de Duitse economie tussen april en juni licht gekrompen is, schrijft Die Welt. Daar tegenover staan juist de positieve berichten uit Spanje en Italië.

Zuid-Europese staatsobligaties doen het beter dan de Duitse. Beeld: Die Welt
Zuid-Europese staatsobligaties doen het beter dan de Duitse. Beeld: Die Welt

Ook de Duitse staatsobligaties zijn door de Oekraïne-crisis niet meer zo populair. De waarde voor staatsleningen met een lange looptijd (tien jaar en langer) steeg weliswaar met 13% sinds begin dit jaar. Maar handelaren kozen bijvoorbeeld liever voor Franse (+17%) of Spaanse obligaties (+20%).

Risico’s spreiden

“Op dit moment moeten beleggers hun risico’s spreiden en niet alles op Duitse obligaties zetten”, zegt Thomas Wüst, directeur van vermogensbeheerder Valorvest uit Stuttgart tegen Die WeltDe Duitse juichstemming dit jaar kan als overmoedig worden gezien, zegt Wüst. “De recente eisen naar hogere lonen brengen de concurrentiepositie van Duitsland ten opzichte van Zuid-Europa in gevaar.” 

Waarde van aandelen sinds begin 2014. Beeld: Die Welt
Waarde van aandelen sinds begin 2014. Beleggers steken hun geld liever in Zuid-Europese landen dan in Duitsland. Beeld: Die Welt

 

Ontwikkeling van staatsleningen sinds begin 2013. Duitse plus is minder groot dan die van Zuid-Europese landen. Beeld: Die Welt
Ontwikkeling van staatsleningen sinds begin 2013. Duitse plus is minder groot dan die van Zuid-Europese landen. Beeld: Die Welt

Duitslandnieuws over conjunctuur

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: