Ga naar inhoud

Duitse start-ups veroveren Silicon Valley (1): stilletjes miljoenensucces

De grote succesverhalen van start-ups uit Silicon Valley als Facebook en WhatsApp zijn bekend. Dat het intussen ook Duitse bedrijfjes lukt om miljoenen op te halen in de VS is minder bekend. Ze ontwikkelen geen apps of webwinkels voor de massa, maar ze bieden andere bedrijven zeer gespecialiseerde diensten en software aan.

Midden in de gekte van nieuwe start-ups, de laatste apps en de coolste co-founders in het Amerikaanse Silicon Valley werkt een groep mensen die na een tijdje opvallen, juist omdat ze zo op de achtergrond blijven. De Duitser Tobias Bauckhage is zo iemand. Wie niet beter weet, denkt een chef van een verzekeringsmaatschappij voor zich te hebben. Maar zo saai is Bauckhage niet. Jaar op jaar haalt hij miljoenen op met zijn filmratingsite Moviepilot. De site doet wat ouderwets aan, maar heeft een oerdegelijk verdienmodel.

Exit van 15 miljoen euro

De ondernemer met zijn hoofdkantoor in het Berlijnse Kreuzberg is intussen een verborgen ster in Hollywood. In 2012 waagde hij de oversteek naar Los Angeles. Aan ‘Silicon Beach‘ waar beroemde apps als Snapchat of filmsite Hulu zetelen, opende Bauckhage een kantoor waar vanuit hij een Engelse versie begon. Intussen komen er maandelijks 20 miljoen bezoekers op zijn site. Bij smartphone-gebruikers hoort hij bij de 50 meest geliefde sites in de VS.

Het Duitse Moviepilot heeft nu ook een vestiging in Los Angeles, op steenworp afstand van Snapchat.

Zeven jaar bestaat het bedrijf, hij bouwde het eerst op van inkomsten uit advertenties. Nu verdient hij veel meer geld met zijn kennis over welke films zijn bezoekers het meest waarderen. “We hebben meer data over filmfans dan veel studio’s”, zegt Bauckhage in WirtschaftsWoche.

Deze kennis verkoopt hij aan de marktetingbazen van Hollywood. Wanneer Sony of Century Fox een campagne via Facebook willen opzetten, schiet Bauckhage te hulp met zijn enorme databank. Ze tellen er graag bedragen neer met zes nullen. “Ze kunnen hun geld zo veel efficiënter uitgeven.” De Duitse tak ging eind juni voor 15 miljoen euro over in Franse handen.

Niet voor de massa

Moviepilot is zeker niet de enige Duitse start-up die een vestiging aan de Amerikaanse westkust heeft geopend. Hun zaken doen ze zonder veel poeha, en relatief buiten de spotlights van het grote publiek. Ze sleutelen niet aan bekende apps en zo horen ook niet bij de grote webwinkels die zich op de Apple-klanten richten.

The Factory in Berlijn. Hier huizen meer opvallende start-ups als Soundcloud.

Hun strategie is onopvallend maar succesvol. Ze bieden zeer gespecialiseerde diensten en software aan, zoals programma’s voor data-analyse of smartphonemarketing. Ze richten zich niet op de grote massa, hun klanten zijn kapitaalkrachtige bedrijven als Siemens, SAP of Zalando.

Duitse specialisten

Ook Amerikaanse bedrijven ontdekken nu de Duitse specialisten. Bij Per Fragemann bijvoorbeeld komt inmiddels driekwart van zijn klantenbestand uit de VS. De oprichter en ceo van het Berlijnse Small Improvements biedt personeelschefs software om makkelijk feedback te krijgen van werknemers. Bekende Amerikaanse klanten zijn Pinterest en Oracle. In Duitsland heeft Fragemann maar een dozijn klanten en dus factureert hij in dollars. Ook de omzet rekent hij in dollars: “in de afgelopen 52 weken hebben we 1,3 miljoen dollar verdiend”.

Miljard euro

Bedrijven als deze vallen nauwelijks op tussen de vaak gehypete Berlijnse start-ups. En dat terwijl er zelfs al eentje tussen zit die voor rond een miljard euro is verkocht. Iets waar investeerders en founders in Berlijn nog altijd moeten wachten. In mei werd TeamViewer uit het Zuid-Duitse Göppingen overgenomen zonder dat het veel aandacht kreeg. De Britse investeerder Permira betaalde ongeveer tussen de 800 miljoen en 1,1 miljard dollar voor het bedrijf dat software ontwikkelt waarmee je op afstand een computer kunt overnemen.

Morgen deel 2: Duitse start-ups veroveren Silicon Valley (2): Duitse techniek verkopen in de VS

Duitslandnieuws over start-ups

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: