Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Goldman Sachs verwacht dit jaar 5 tot 10 keer Duitse beursgang - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Goldman Sachs verwacht dit jaar 5 tot 10 keer Duitse beursgang

Zalando, Rocket Internet, de gehoorapparaten van Siemens: Goldman Sachs voorziet in de tweede helft van 2014 de beursgang voor een aantal Duitse bedrijven. De bank denkt bij de meeste kandidaten aan een plek in de MDax, een een nevenindex van de DAX in Frankfurt waar vooral bedrijven vertegenwoordigd zijn uit de traditionele industrie.

De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs verwacht deze herfst in Duitsland een klein dozijn aan nieuwe bedrijven op de beurs in Frankfurt. “Er zit veel aan te komen. Wanneer de markten overeind blijven, dan wordt dit een zeer actief halfjaar”, zegt Christoph Stanger, chef Europa bij de bank dinsdag tegen Manager Magazin.

Voor Duitsland gaat hij voor dit jaar uit van ‘5 – wanneer het op gang komt 10’ beursgangen, zegt hij. De meesten daarvan hebben volgens hem een omvang die groot genoeg zijn voor een plekje in de nevenindex MDax. Het zou een verdubbeling kunnen betekenen van het resultaat uit het eerste halfjaar.

Zalando en Rocket Internet

Hoog op het lijstje met kandidaten van Stanger staan webwinkel Zalando, e-commerce durfkapitalist Rocket Internet, die eveneens uit het imperium van de Berlijnse internetondernemers Samwer stamt. Zalando, waarvan het Zweedse Kinnevik de grootste aandeelhouder is, kan een emissievolume bereiken van zo’n 900 miljoen dollar. Bij Rocket Internet lopen de schattingen tegen de  800 miljoen dollar.

Ook de gehoorapparaten-tak van Siemens zou een gang naar de beurs kunnen wagen. Het concern uit München moet nog een besluit nemen of het een beursgang wordt, of dat de aandelen onder de eigen aandeelhouders verdeeld worden.

Geen golf

Ook binnen andere bedrijven wordt aan een beursgang gedacht. Bijvoorbeeld de fabrikant van isolatiemateriaal Armacell, kabelaanbieder TeleColumbus, koplampproducent Hella en het Oost-Duitse vastgoedbedrijf TLG Immobilien. Dat hiermee een heuse golf aan Duitse beursgangen ontstaat is niet denkbaar volgens Stanger. “Zoveel grote doorgewinterde bedrijven zijn er ook weer niet.”

De waarschijnlijkheid dat bedrijven compleet verkocht worden in plaats van een gang naar de beurs te maken, is door de hogere marktwaarderingen kleiner geworden. “Het concurrentievermogen van de beurs is zeker gegroeid”, zegt de Goldman Sachs-bankier.

Een beurshandelaar in Frankfurt. De middelste curve is van de MDax.

Vorig jaar nog werd Grohe – fabrikant van onder meer waterkranen en wasbakken – kort voor een geplande beursgang verkocht. Bij Springer Science uitgever van vakliteratuur gebeurde hetzelfde.

Donkere wolken

In de eerste helft van dit jaar kende Duitsland slechts drie noemenswaardige beursgangen. Het ging om SLM Solutions (3D-printspecialist), dakpannenfabrikant Braas Monier en de producent van gasveren Stabilus. Inclusief kapitaalverhogingen, effecten en converteerbare obligaties was de Duitse markt in de eerste helft van 2014 met 27 miljard dollar bijna net zo groot als in heel 2013 (28,5 miljard dollar) en zelfs groter dan in 2012.

Er kan voor het eind dit jaar nog 10 miljard dollar bijkomen, zegt de financieel specialist. “Maar er hangen ook donkere wolken boven de beurs”, aldus Stanger. Hij doelt daarmee op de conflicten in Oekraïne en Israël.

Duitslandnieuws over de DAX

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: