Ga naar inhoud

Architect Raoul van Herwijnen: ‘verbaast me dat hier zo weinig Nederlanders werken’

De Nederlandse architect Raoul van Herwijnen werkt voor het Duitse JSWD Architekten. Hij merkt de verschillen in bedrijfscultuur tussen beide landen: 'Dienst ist Dienst und Schnapps ist Schnapps', ofwel, werk en privé zijn gescheiden domeinen. Aan de andere kant verbaast het hem dat niet meer Nederlandse architecten de stap over de grens aandurven.

Deze zomer interviewt Architectenweb een aantal Nederlandse architecten die zijn vertrokken naar het buitenland. Waarom hebben ze deze stap gezet, welke verschillen met werken in Nederland komen ze tegen en wat is hun toekomstperspectief? In deze vierde aflevering een gesprek met Raoul van Herwijnen, die werkzaam is bij het Duitse JSWD Architekten. “Soms verbaast het me dat er hier zo weinig Nederlanders werken.”

Hoe ziet een werkdag bij JSWD eruit?

Van tevoren weet je dat nooit helemaal precies. In mijn functie ben je de hele dag bezig met uitvoerende werkzaamheden. Het uitwerken van technische details, bouwen van maquettes en vervaardigen van architectonische tekeningen zijn grofweg de taken waar je als jonge architect mee te maken krijgt. Daarnaast zijn er dagelijkse afstemmingsmomenten met chef-architecten, projectarchitecten en externe adviseurs.

Afgelopen anderhalf jaar heb ik voornamelijk aan prijsvragen gewerkt. Vooral in Keulen en omgeving is ons bureau een van de grotere en bekendere bureaus. Met opdrachten in Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Luxemburg kun je ons bureau internationaal georiënteerd noemen.

Dit artikel is met toestemming van Architectenweb overgenomen.

Duitslandnieuws over bouwen

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: