Ga naar inhoud

Duitsland zet streep door Russische wapendeal van 100 miljoen euro

De EU voert de sancties tegen Rusland op. Maar tot nu toe vielen daar geen lopende zaken onder. Nu gaat de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel een stap verder. Hij annuleert de bouw van een trainingscentrum door de Duitse fabrikant Rheinmetall in Rusland, een deal waar 100 miljoen euro mee is gemoeid.

Duitsland zet een streep door een omvangrijke Duits-Russische wapendeal. Het door minister Gabriel (SPD) aangevoerde ministerie van Economische Zaken verbiedt de bouw van een gevechtsoefencomplex (GÜZ) door het Düsseldorfse concern Rheinmetall, meldt de Süddeutsche Zeitung. Met de deal was 100 miljoen euro gemoeid. De ingreep van Gabriel zet de Duits-Russische verhoudingen verder op scherp en heeft ook invloed op het Duitse debat over de export van wapens.

Verder dan Europese sancties

Het oefencentrum bij de stad Mulino in de Wolga-regio zou nog dit jaar in bedrijf worden genomen. Hier zouden per jaar 30.000 soldaten kunnen trainen met zeer geavanceerde simulatiesystemen. Met het stopzetten van de bouw gaat Duitsland verder dan de sancties waartoe Europa vorige week besloten heeft. Die gaan enkel over nieuwe deals. Frankrijk ligt bijvoorbeeld dwars, omdat het twee Mistral helikopterschepen ter waarde van 1,2 miljard euro aan Rusland wil leveren.

Duitsland wordt met name door de Verenigde Staten vaak verweten zich niet hard genoeg op te stellen tegen de Russen. Met deze ingreep kiest Berlijn duidelijk niet voor de diplomatieke weg.

Rheinmetall uit Düsseldorf toont producten op een grote wapenbeurs in Rio de Janeiro.

De Duitse regering probeerde tot nu toe te onderhandelen met Rheinmetall over een middenweg. Maar die gesprekken mislukten, waardoor het ministerie de deal annuleerde.

Wapenexport ter discussie

Rheinmetall mag nog in beroep gaan tegen de beslissing en een schadevergoeding eisen. Het levert nieuwe munitie voor het Duitse debat over de wapenindustrie. Minister Gabriel stuurt al een tijdje aan op striktere regels rond de uitvoer van wapens, maar stond tot noch toe alle overeenkomsten toe, ook als ze ter discussie stonden. Zo verkocht Duitsland wel tanks aan Saudi-Arabië en Indonesië, terwijl in Nederland laatst genoemde deal afketste.

Duitslandnieuws over defensie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: