Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse zakenmensen vinden Nederlanders gezellig, maar ook praatziek - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse zakenmensen vinden Nederlanders gezellig, maar ook praatziek

Nederlanders zijn losser en de chef denkt mee over een oplossing. Duitse zakenmensen reageren positief over 'de Nederlanders' in een video van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Het is een veel aangenamer proces, zegt één van de geïnterviewden. Nadeel van de Hollandse gezelligheid is dat het veel langer duurt voordat er knopen worden doorgehakt.

Nederlanders zijn vaak een stuk losser in de omgang dan Duitsers, zegt Maik Schnaising van Hertek GmbH in de video. “In het Duitse zakenleven heerst vaak een veel striktere structuur. In Nederland is de organisatie vaak veel vlakker.” Het valt hem op dat een directeur vaak zelf onderdeel is van het werkproces. “In Nederland praat je met je chef over oplossingen. In Duitsland komt vaak de beslissing van bovenaf, die onderop dan moeten worden uitgevoerd.”

Niet tegen elkaar, maar met elkaar

Björn Kracht van Botament vindt het bijzonder dat Nederlanders elkaar met ‘jij’ aanspreken, alles ‘met elkaar doen’, en dat er toch een zekere hiërarchie gewaarborgd blijft. “De communicatie verloopt er wat vriendelijker dan bij ons op kantoor.”

Julio Regidor van Ed. Züblin AG vindt dat aangenamer. “Je hebt vaker het gevoel dat je iets samen doet en niet dat je elkaar tegenwerkt.” In Duitsland staan volgens hem de dingen veel meer vast. “Wat op papier staat telt. In Nederland staan er ook dingen op papier, maar het contract wordt er later zelden weer bijgehaald.”

Veel praten, traag proces

De Nederlandse gezelligheid en gelijkheid wordt gewaardeerd door de Duitse zakenmannen, maar heeft ook nadelen volgens Schnaising. “Doordat over elke beslissing iedereen mag meepraten, duurt het wel lang voordat er een beslissing komt. In Duitsland gaat dat wel sneller. Voordeel is wel dat alle werknemers bij de besluitvorming betrokken zijn en zo meegenomen worden.”

Bekijk de video van de DNHK »

 Meer video’s op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: