
Negen centrales in Zuid-Duitsland mogen van het agentschap niet sluiten, omdat ze volgens de toezichthouder te ‘relevant voor het systeem zijn’. In die regio sluit een aantal kerncentrales ook al de deuren.
Door de Energiewende is het aandeel duurzame energie flink gestegen in Duitsland. Maar door het extra aanbod is het leveren van conventionele energie minder rendabel voor de exploitanten. Het brengt Duitsland in een spagaat, want het land is voorlopig nog wel afhankelijk van die ‘oude centrales’. Op bewolkte en windluwe dagen moeten de kolen- en gascentrales bijspringen om de Duitse energiebehoefte op peil te houden. Vooral ook omdat energie nog onvoldoende kan worden opgeslagen.
Druk op Gabriel
Met het stilleggen van de kolen- en gascentrales willen de energiebedrijven de Duitse regering onder druk te zetten. Ze hopen op een compensatie van de overheid voor het in standhouden van de minder rendabele centrales. Minister Sigmar Gabriel (SPD) van Economische Zaken en Energie werkt aan een dergelijke regeling die wellicht al vanaf 2015 in zou kunnen gaan.
RWE wil onrendabele centrales sluiten of tijdelijk stilleggen.
Toch hoeft Duitsland komend najaar en winter niet te vrezen voor stroomuitval, bezweert het agentschap. Tegenover het sluiten van centrales staat de nieuwbouw van energiecentrales. Staatssecretaris Rainer Baake voor Energie bevestigt die bewering, schrijft Rheinische Post. “In de wet is vastgelegd dat er een voldoende capaciteit moet zijn. En dat hebben we ook.”
Geen verlies draaien
Energiebedrijven als Eon en RWE willen toch meer centrales sluiten of tijdelijk stilleggen. “We kunnen geen centrales in stand houden die verlies draaien”, zegt RWE-bestuurder Matthias Hartung. Het concern dat onder leiding staat van de Nederlandse ceo Peter Terium denkt niet alleen aan het stilleggen van gascentrales, ook een paar veel rendabelere bruinkoolcentrales staan op de nominatie om stilgelegd te worden.
Duitslandnieuws over de Energiewende
- Duitsers boerden goed met zonnepanelen, nu daalt het enthousiasme rap
- Nederlandse RWE-topman Peter Terium trekt van leer tegen Duitse regering »
- Duits dorpje Feldheim wil geld verdienen met de grootste batterij van het land »
- Duitsland kan met groene stroom heel Nederland voorzien, dat kost wel wat »
- De Energiewende wordt hervormd: 6 winnaars en 6 verliezers »
- 10 Redenen waarom de Duitse Energiewende zo complex is »