Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Berlijns Olympiastadion verandert even in grootste stemhokje voor Turkije - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Berlijns Olympiastadion verandert even in grootste stemhokje voor Turkije

Turken mogen voor het eerst direct hun premier kiezen. En voor het eerst mogen Turken die in andere landen wonen in dat land stemmen. In Duitsland wonen 3 miljoen mensen van Turkse afkomst, waarvan 1,4 miljoen stemgerechtigd zijn. Het stemmen is een mega-operatie, zo is het Berlijnse Olympiastadion deze dagen veranderd in een mega-stembureau.

Volgens de Turkse ambassade in Berlijn mogen zo’n 1,4 miljoen van de ongeveer 2,9 miljoen Duitsers van Turkse afkomst stemmen. Vanaf vandaag tot en me zondag kunnen ze dagelijks tussen 08.00 en 17.00 uur hun stem uitbrengen. Voorheen moesten Turken die in een ander land leven speciaal naar hun land van herkomst reizen om mee te doen. De ambassade houdt er rekening mee dat een deel dit alsnog doet, omdat de verkiezingen in de vakantie valt.

Mega-operatie

Het is een enorme logistieke operatie geworden. Zo heeft Turkije in de Duitse hoofdstad Berlijn het Olympiastadion 51 VIP-loges voor 140.000 kiezers afgehuurd. Andere stembureaus zijn er in grote steden als Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, München en Karlsruhe. Op de beurs in laatstgenoemde stad is men voorbereid op maar liefst 220.000 stemgerechtigden.

In Turkije zelf wordt er pas op 10 augustus gestemd. Het is de vraag of de huidige premier Recep Tayyip Erdogan (AKP) succes haalt en het nieuwe staatshoofd wordt. Sinds het mijnongeluk in Soma is de kritiek op Erdogan flink verscherpt. Helemaal toen een adviseur van de premier een op de grond liggende demonstrant schopte.

Woede

Ook vanuit Duitsland kwam er veel kritiek. Zeker nadat Erdogan een paar weken later op verkiezingscampagne Duitsland bezocht. Vicevoorzitter van de CSU Andreas Scheuer noemde het bezoek ‘onacceptabel’, een SPD-minister vond het campagne voeren ‘misbruik van de gastvrijheid’, en Groenen-leider Cem Özdemir – zelf van Turkse komaf – zei dat het bezoek vele Turken woedend zou maken. De Duitse politie verwacht geen grote demonstraties rond de verkiezingen.

Sinds vandaag wappert er een Turkse vlag op het Berlijnse Olympiastadion.

Speciale toestemming

Normaal gesproken moeten buitenlanders die in Duitsland wonen via de consulaten en ambassades hun stem uitbrengen. Maar voor de Turken is door het ministerie van Buitenlandse Zaken een uitzondering gemaakt, omdat er zoveel Turken in Duitsland wonen.

Na zondag worden de stembiljetten verzamelt en geteld. Daarna worden ze in een speciaal vliegtuig naar Turkije gevlogen.

Normaal gesproken is het Olympiastadion in Berlijn de thuishaven van voetbalclub Hertha BSC, waar onder meer Johnny Heitinga en Roy Beerens spelen. Nu is het in 1936 geopende stadion een mega-stembureau.

Uurtje welkom

Journalisten die de stemlokalen wilden bezoeken, mochten alleen het eerste uur na opening aanwezig zijn. Daarna moesten ze op gezag van de Turkse kiescommissie weggaan. Voor Duitse journalisten was dat nieuw, bij Duitse verkiezingen mogen ze zich vrij bewegen zolang ze zich maar van te voren aanmelden.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: