
Nu Europese leiders praten over het opvoeren van sancties tegen Rusland, houdt het Duitse bedrijfsleven de adem in. Dergelijke sancties kosten miljarden, zo vrezen ze. Toch komt er voor het eerst ook steun van Duitse ondernemers voor hardere maatregelen.
De Duitse belangen in Rusland zijn groot; 11 Duits-Russische deals op een rij die door de sancties in gevaar komen.
1. Deutsche Bahn
De politieke crisis rond Oekraïne was al volop losgebarsten toen de bestuursvoorzitter van Deutsche Bahn Rüdiger Grube naar Rusland vertrok om een miljardendeal af te sluiten. De Russische spoorwegen willen een 800 kilometer lange verbinding aanleggen tussen Moskou en Kazan en Deutsche Bahn wil deze klus van meer dan 20 miljard euro graag binnenhalen. Maar de gespannen situatie in Oekraïne kan de deal in gevaar brengen.
2. BASF
De gashandel en gasopslag wil BASF afstoten en aan het Russische staatsconcern Gazprom verkopen. Maar dat plan loopt vertraging op. De deal zou al rond deze tijd moeten zijn afgesloten. Nu lijkt het er op dat er pas in de herfst zaken worden gedaan.
3. Wintershall / Europipe
De tussen Rusland en Bulgarije dwars door de Zwarte Zee geplande pijplijn een een megaproject met Duitse deelnemers. Zo’n 450.000 ton aan buizen levert Europipe uit Mülheim an der Ruhr. Ook BASF-dochter Wintershall doet aan het project mee. Het eerst deel werd eind 2012 symbolisch al aan elkaar gelast.
4. Metro
Zwaardere sancties voor Rusland zetten ook een rem op de plannen van het Düsseldorfse Metro. Eigenlijk wilde het levensmiddelenconcern hun Russische tak naar de beurs brengen. Maar dat lukt voorlopig niet door de Amerikaanse sancties tegen Russische bedrijven als de Gazprombank en Rosneft. Hierdoor kan een beursgang voorlopig niet gefinancierd worden. Ook doordat twee Europese banken even niet actief mogen zijn in Rusland.
5. Claas
Voor de Duitse bouwer van landbouwmachines is Rusland een zeer belangrijke markt. Niet zo lang geleden heeft het familiebedrijf besloten de productie in het Russische Krasnodar uit te breiden. De directie denkt dat de plannen ondanks de politieke crisis kunnen worden doorgezet. Claas zegt vooral aan de lange termijn te denken.
6. RWE
Toen de Duitse energiereus RWE bekendmaakte olie- en gasdochter Dea voor 5,1 miljard euro aan een investeringsgroep rond de Russische miljardair Michail Fridman te verkopen, kwam er al flinke kritiek. Nieuwe sancties kunnen de deal helemaal aan het wankelen brengen, omdat daarin expliciet offshore-grondstoffen worden genoemd.
7. Adidas
Voor Adidas is Rusland van groot belang, hier poseren Adidas-managers met een Russische sportbobo.
De sportartikelengigant uit Herzogenaurach is marktleider in Duitsland. Niet alleen de dalende roebel maakt Adidas nu het leven moeilijk: eind vorig jaar werd het logistiek centrum bij Moskou omgebouwd, waardoor niet alle bestellingen op tijd geleverd werden.
8. Henkel
Ook de producent van consumentenproducten Henkel heeft er veel belang bij dat de Oekraïne-crisis niet verder escaleert. Voor het Düsseldorfse concern is Rusland de vierde belangrijkste markt. Het bedrijf haalt er jaaromzetten van rond de miljard euro. Ondanks het conflict groeit de omzet van merken als Persil en Pritt licht.
9. Bosch
Eind februari dit jaar legde Bosch de eerste steen voor een nieuwe fabriek in Samara aan de Wolga. Vanaf komend jaar moeten daar motoronderdelen van de band rollen. In de fabriek krijgen 500 mensen een baan. Bosch heeft al andere productiehallen in Rusland staan; in 2012 had het bedrijf 3.000 werknemers in Rusland en haalde het er een omzet van een miljard euro.
10. Volkswagen
De Volkswagen-fabriek in Kaluga, Rusland.
De VW-groep hoort bij de grootste investeerders in de Russische auto-industrie. De fabrikant uit Wolfsburg heeft tot nu toe al zo’n 1,3 miljard euro in Rusland gestoken. En voor 2018 gaat er nog eens 1,2 miljard euro die kant op. De ‘Volkswagen Group Rus’ zette in 2013 bijna 300.000 auto’s af, waarvan 188.000 in Rusland zelf werden gemaakt. In Kaluga, zo’n 160 kilometer ten zuidwesten van Moskou, produceert VW sinds 2007 eigen modellen zoals de Skoda Octavia. In samenwerking met de grootste autofabrikant van Rusland Gaz worden in Nizjni Novgorod speciale modellen voor de Russische markt geproduceerd, zoals de Skoda Yeti en de VW Jetta.
11. Opel
Opel-topman Karl-Thomas Neumann gaat er ondanks de crisis van uit dat de Russische markt de komende jaren flink zal groeien. “Maar ook met deze situatie gaan we professioneel om. En we houden het wisselkoersrisico zeker voor ogen”, zei hij vorige week in een interview met Handelsblatt. Rusland is volgens hem na 2020 de grootste automarkt van Europa, daarvan willen ze in Rüsselsheim ook profiteren. “In Rusland is Opel een Duits merk met een topimago en een zeer hoge groeipotentie.”
Duitslandnieuws over het Oekraïne-conflict:
- Sigmar Gabriel wil schaliegas toestaan terwijl het volk WK voetbal kijkt »
- DIHK-topman Schweitzer: Oekraïne-crisis schaadt Duitse economie »
- Zeven Duitse vrienden van Poetin: van Siemens-topman Kaeser tot Helmut Schmidt »
- Duitse bedrijven vrezen handelsoorlog met Rusland en trekken hun geld terug »
- Als Rusland de gaskraan dichtdraait, leunt Duitsland vooral op Nederland »