Ga naar inhoud

Duitsland heeft tekort aan 120.000 peuterleidsters

Duitsland komt maar liefst 120.000 peuterleiders en -leidsters tekort. Dat blijkt uit onderzoek van de Bertelsmann-stichting. Per drie kinderen is één leidster nodig, nu ligt dat getal nog op 4,6 kinderen per medewerker. In Nederland zijn juist veel mensen uit deze sector hun baan kwijt geraakt door recente bezuinigingen.

Op de Duitse Kita’s (Kindertagesstätte) – de kinderdagverblijven – ontbreekt het aan voldoende personeel. Er zijn ongeveer 120.000 extra medewerkers nodig om de gaten op te vullen, zo berekende de Bertelsmann Stiftung. Een baby- en peuterleidster zou zich in het ideale geval om niet meer dan 3 kinderen tegelijk hoeven te bekommeren, nu ligt het gemiddelde in Duitsland op 4,6 kinderen per medewerker.

Vooral Oost-Duitsland

  • In Oost-Duitsland ontbreekt het aan pedagogisch medewerkers. Daar heeft een leidster het gemiddeld te stellen met 6,3 kinderen,
  • In het westen is dat 3,8 kinderen. In Bremen en Baden-Württemberg komt de situatie met iets meer dan 3 kinderen nog het dichtste bij de ideale situatie. In Saksen-Anhalt ligt het gemiddelde zelfs boven de 6.

Ook voor kinderen ouder dan 3 jaar zijn er volgens de stichting te weinig verzorgers. In het ideale geval is er één leidster per 7,5 kinderen.

  • In West-Duitsland is dat 1 op 9, 1, in het oosten is het gemiddelde  1 op 12,7.
  • In de deelstaten Bremen (1 op 7,7) en Baden-Württemberg (1 op 8) wordt het ideaal bijna bereikt. Onderaan staat Mecklenburg-Voorpommeren met 1 op 14,9.

In de praktijk zien de kinderen de leidsters nog minder vaak. Slechts driekwart van de werktijd kan aan de kinderen worden besteed. De rest gaat op aan teamgesprekken, bijspijkercursussen en vakantie, zo staat in het onderzoek.

De Bertelsmann-stichting vindt daarom dat de overheid moet ingrijpen. “De politiek moet er voor zorgen dat de kinderen in het hele land dezelfde kansen krijgen.” Als Duitsland het ideale niveau wil bereiken, dan stijgen de personeelskosten jaarlijks met 5 miljard.

Nederlanders geliefd

Sinds augustus 2013 hebben ouders van kinderen onder de 3 jaar het recht om hun kind onder te brengen bij een oppasmoeder of in een Kita. Op 1 maart dit jaar was er plek voor 662.000 kinderen onder de 3 jaar. Dat is 32,5% van alle kinderen in die leeftijdscategorie.

Om die reden kijken Duitse Kita’s steeds vaker naar personeel uit Nederland. Een mbo in Limburg geeft studenten extra informatie over werken in Duitsland. Vaak hoeven Nederlanders alleen hun diploma in Duitsland te laten erkennen, waarna ze over de grens aan de slag kunnen. Nederlandse werknemers zijn geliefd in Duitsland omdat ze zich relatief snel en makkelijk kunnen aanpassen.

Duitslandnieuws over Werken in Duitsland

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: