
Het stimuleren van groene stroom in Duitsland door het overheidsprogramma Erneuerbare Energien Gesetz (EEG) heeft exploitanten van zonnepanelen en windmolens bepaald geen windeieren gelegd. In 2012 haalden ze samen een winst van zo’n 3,5 miljard euro op. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Fraunhoferinstituut, schrijft Die Zeit.
Veel hogere subsidies zonnepanelen
Vooral de eigenaren van zonnepanelen boerden goed, blijkt uit het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het Duitse ministerie van Economische Zaken. Het geldt helemaal voor mensen die tussen 2009 en 2011 in een dergelijke installatie heeft geïnvesteerd. Toen was de eco-toeslag nog bijzonder hoog, terwijl de aanschafkosten intussen flink gedaald waren.
Koningin Máxima bekijkt een solarmodule, op bezoek in het Duitse Oldenburg in mei dit jaar.
Wat er niet bij staat vermeld dat de toenmalige minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) verzuimde bij de hervormingen in 2009 de eco-toeslag naar beneden bij te stellen, terwijl consumentenorganisaties daar destijds om vroegen.
Einde ongelijkheid
Vooral deze nalatigheid bracht de eigenaren van zonnepanelen veel geld in het laatje. De inkomsten waren in 2012 al driemaal zo hoog als bij windmolenexploitanten, terwijl de opbrengsten ongeveer gelijk zijn. Gabriel maakt nu als minister van Economische Zaken een einde aan deze ongelijkheid bij de jongste EEG-hervormingen van dit jaar.
Weinig verrassend is dat volgens het onderzoek vooral de Zuid-Duitse deelstaten bij de winst uit zonne-energie veruit op kop liggen. Het noorden profiteert minder, daar moeten ze het vooral van windenergie hebben.
Zonnepanelen in Beieren, vooral de Zuid-Duitse deelstaten profiteerden van de hoge subsidies.
Enthousiasme burgers neemt af
Opvallend is dat zonnepanelen vooral in handen van gewone burgers zijn. In 2010 was 63% van particulieren, boeren, burgerinitiatieven en coöperaties. Op die manier profiteerden burgers direct van de eco-subsidie. Bij windenergie is dat anders, daar zijn burgers veel minder vaak eigenaar. Toch konden ze meedelen in de winst als ze aandelen hadden in de molen.
In het coalitieakkoord van het huidige kabinet staat dat de duurzame energie alleen kan worden uitgebreid als veel burgers meedoen. De verantwoordelijke minister Gabriel zal flink zijn best moeten doen om de mensen enthousiast te houden. Volgens het onderzoek hebben veel burgers hun geloof in de Energiewende verloren nu de winsten niet meer zo hoog zijn. Van alle zonnepanelen die in 2012 geplaatst werden, was nog maar 30% van particulieren. Bij windenergie speelt dezelfde trend.
Duitslandnieuws over de Energiewende
- Van der Hoeven: Energiewende komt te veel voor rekening van consument »
- Nederlandse RWE-topman Peter Terium trekt van leer tegen Duitse regering »
- Duits dorpje Feldheim wil geld verdienen met de grootste batterij van het land »
- Duitsland kan met groene stroom heel Nederland voorzien, dat kost wel wat »
- De Energiewende wordt hervormd: 6 winnaars en 6 verliezers »
- 10 Redenen waarom de Duitse Energiewende zo complex is »