
De directeuren van de Duitse vliegvelden aan de Nederlandse grens vrezen het ergste. Voert Duitsland het tolvignet op alle wegen in waar alleen buitenlandse automobilisten voor moeten betalen, dan zouden de Nederlandse passagiers hun vliegveld wel eens kunnen gaan mijden. In een brief aan verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) waarschuwt Ludger van Bebber, directeur van vliegveld Weeze – net over de grens bij Nijmegen – dat door de tol zeker 1.000 banen op de tocht komen te staan. Veertig procent van de passagiers op Weeze is Nederlands.
In gevaar
Voordat er een vliegbelasting werd ingevoerd, was dat zelfs meer dan 50%. De tol is volgens Van Bebber een ‘eenzijdige belasting die de concurrentiepositie in gevaar brengt’, schrijft hij in de brief waar Handelsblatt de hand op heeft weten te leggen. Wat hem betreft moet Dobrindt helemaal afzien van het tolvignet, of ‘grensgebieden een noodzakelijke ontheffing verlenen’.
De directeur van Weeze zegt dat door de tol 1.000 banen op het spel staan.
Ook Van Bebbers’ collega van vliegveld Keulen/Bonn heeft scherpe kritiek. “De tol voor automobilisten komt voor ons neer op soort tweede vliegbelasting”, zegt Michael Garvens tegen Handelsblatt. “Dit zal de vliegvelden in de grensgebieden massaal passagiers kosten.”
Open vragen in Berlijn
In tussentijd lopen de gesprekken binnen de landelijke regering over de invoering van het tolsysteem voor buitenlanders vertraging op. Omdat er nog talrijke vragen over het wetsvoorstel niet zijn opgehelderd, is een geplande vergadering over dit onderwerp op het ministerie kort van tevoren geannuleerd, ving Handelsblatt uit regeringskringen op. Bij die vergadering zouden vertegenwoordigers van de staf van Merkel, ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en nog acht andere ministeries aanschuiven. De vergadering staat over een paar weken opnieuw op de agenda.
Duitslandnieuws over PKW-Maut
- Vicevoorzitter CDU vindt tolplannen eigen verkeersminister ‘uiterst schadelijk’ »
- Nederlanders betalen gemiddeld 88 euro meer per jaar voor gebruik Duitse wegen »
- Tol voor buitenlanders mag niet van Brussel »
- Meerderheid Duitsers voor tolvignet, zolang de buitenlander maar betaalt »
- Duitsland stak decennialang geld in megalomane projecten in plaats van onderhoud infrastructuur »