Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse investeerder legt beslag op banktegoeden Nederlandse Multi Corporation - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse investeerder legt beslag op banktegoeden Nederlandse Multi Corporation

De prominente Zuid-Duitse vastgoedinvesteerder Christian Krawinkel legt beslag op de banktegoeden en aandelen van het Nederlandse Multi Corporation uit Gouda. De vastgoedontwikkelaar - een bekend Duits society-figuur - is woedend omdat volgens hem de Nederlanders hun afspraken niet nakomen, melden bronnen rond de zaak aan Duitslandnieuws.

Het geschil draait om verplichtingen die het Nederlandse Multi Corporation in Berlijn zou zijn aangegaan bij de ontwikkeling van het winkelcentrum naast het Berlijnse stadion de O2 Arena. 

Het bedrijf uit Gouda ontwikkelt, bezit en beheert 60 winkelcentra in 12 Europese landen en Turkije. Daarmee is het één van de grootste ontwikkelaars in zijn soort. Multi zegt jaarlijks 350 miljoen bezoekers over de vloer te krijgen, wat goed is voor een verkoopvolume van 4 miljard euro per jaar. Het bezit een portefeuille van 2 miljard euro.

Krawinkel is woedend

Vastgoedvehikel CKV van de Zuid-Duitse vastgoedinvesteerder Christian Krawinkel is woedend op Multi, melden bronnen rond de rechtszaak exclusief aan DuitslandnieuwsNadat Krawinkel het project gedeeltelijk had ontworpen en ontwikkeld zou Multi de grond kopen en verder ontwikkelen. Maar Multi besloot zich onverwacht terug te trekken, waardoor CKV zijn geld ook niet kreeg.

Naast de O2 Arena in Berlijn wilde Multi een winkelcentrum ontwikkelen waar CKV aan dacht mee te mogen doen.

Nieuwe strategie door Blackstone

Sinds de overname van Multi Corporation door de New Yorkse durfkapitalist Blackstone is de strategie omgegooid. Er worden geen nieuwe projecten meer ontwikkeld. De focus ligt op het beheer. Enkel bij de Turkse winkelcentra wordt nog met stenen geschoven. Desondanks liet Multi Vastgoed Duitsland ceo Heino Vink eind vorig jaar meerdere keren weten dat er na de overname van Blackstone niets zou veranderen. 

Beslag op banktegoeden en aandelen 

Krawinkel sleept daarom nu Multi Veste Projekt V in Berlijn voor de rechter. Daarbij heeft hij beslag laten leggen op banktegoeden en aandelen van Multi Corporation BV in Gouda. Volgens bronnen rondom de zaak zou Krawinkel tussen de 5 en 10 miljoen euro hebben misgelopen. Wouter Timmermans – de advocaat die Krawinkel vertegenwoordigt in Nederland – wilde tegenover Duitslandnieuws niet op de zaak ingaan.

De O2 Arena in Berlijn ligt tussen de populaire Warschauer Straße en de East Side Gallery.

In de rechtszaal moet nu worden uitgevochten of Heino Vink onder zijn eerder gemaakte beloftes uit kan, of dat Krawinkel schadeloos moet worden gesteld.

Gezichtsbepalend

Het project naast de O2 Arena geldt in de Duitse hoofdstad als gezichtsbepalend vanwege zijn ligging tussen de populaire Warschauer Straße en de East Side Gallery. Niet alleen in Berlijn heeft Multi Vastgoed vastgoedprojecten. Ook in Duisburg, Nürnberg, Bad Kreuznach en Dinslaken heeft Multi zich teruggetrokken uit de ontwikkeling van projecten.

Multi Corporation wenst niet op het proces te reageren, zo stelt een woordvoerder tegenover Duitslandnieuws. “Wij doen nooit uitspraken tijdens lopende rechtszaken.”

Vorig jaar september nam private equity-huis Blackstone de Goudse projectontwikkelingsbranche Multi over van Quote 500-lid Hans van Veggel. Het Amerikaanse bedrijf heeft inmiddels een commissaris aangesteld, en voormalig Dura-topman Dick van Well is tot bestuurder benoemd. Heino Vink is de ceo en Mark van den Berg de cfo. Jan Meines werd door de Amerikanen benoemd tot voorzitter de raad van toezicht. De Amerikaanse investeerder kwam eind vorig jaar in het nieuws door onder meer in schoenenbedrijf Crocs te stappen. Dit voorjaar toonde het nog interesse in het noodlijdende Duitse warenhuis Karstadt.

Duitslandnieuws over bouwen

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.