Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Vicevoorzitter CDU vindt tolplannen eigen verkeersminister 'uiterst schadelijk' - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Vicevoorzitter CDU vindt tolplannen eigen verkeersminister ‘uiterst schadelijk’

Het tolvignet voor buitenlandse automobilisten dat de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) wil invoeren, ligt in eigen kringen stevig onder vuur. Nu keert vice-voorzitter Armin Laschet van de machtige zusterpartij CDU zich tegen het wetsvoorstel. "Het moet geen entreegeld worden voor buitenlanders."

De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) krijgt scherpe kritiek op zijn wetsvoorstel om enkel buitenlanders te laten betalen voor een tolvignet op de Autobahn. Vicevoorzitter Armin Laschet van zusterpartij CDU heeft er geen goed woord voor over. “Ik denk niet dat dit voorstel in overeenstemming is met Europees recht. En zelfs wanneer dat wel zo was, dan blijft het uiterst schadelijk voor de economie en samenleving.” Laschet wijst in het bijzonder op de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen.

‘Entree voor buitenlanders’

In de grootste deelstaat van Duitsland is hij ook regionaal voorzitter van de christen-democraten. Een tol die geldt in alle steden, op alle provinciale wegen en de Autobahn zal uiteindelijk werken als entreegeld voor buitenlanders, zegt hij tegen de Rheinische Post. “Zo hebben we dat niet afgesproken in het coalitieakkoord.” Al eerder liet Laschet doorschemeren het niet eens te zijn met de CSU-plannen.

Vicevoorzitter Armin Laschet (CDU) vindt de tolplannen schadelijk voor grensregio’s zoals in Noordrijn-Westfalen.

Ook de andere coalitiepartners tonen zich weinig gelukkig met het paradepaardje van de Beierse christen-democraten. SPD-fractievoorzitter Thomas Oppermann zegt in de Neue Osnabrücker Zeitung dat verkeersminister Dobrindt er verstandig aan doet naar de bezwaren van minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) te luisteren. De nestor van het kabinet Merkel III zegt te twijfelen of de inkomsten uit het tolvignet wel opwegen tegen de kosten en moeite van het optuigen van het nieuwe systeem.

‘Oneerlijk’

Ook regionale politici in Noordrijn-Westfalen hebben hebben flinke kritiek op het idee van Dobrindt. Zij vinden dat gemeenten te weinig geld krijgen voor het onderhoud van de wegen.

Eerder deze maand protesteerde de liberale FDP samen met zusterpartij VVD  met een stickeractie tegen de heffing voor buitenlandse automobilisten aan de Nederlands-Duitse grens. Ook de Groenen vinden het idee maar niets. Inmiddels wordt er actie gevoerd van van Groningen tot aan Limburg. De partijen vinden dat de maatregel belastend zou werken voor handelsverkeer en toerisme.

Nu betalen alle vrachtwagens al tol in Duitsland.

De Groninger VVD vindt het oneerlijk dat Nederlanders straks tol zouden moeten betalen, meldt RTV Noord. “We hebben zelf meebetaald aan de N31 in Duitsland, terwijl Duitsers via belastingvoordelen een gedeelte terugkrijgen.” Wat de Groningse liberalen vooral steekt is dat de Duitsers met 50 miljard euro per jaar ‘al meer dan genoeg voor onderhoud en beheer van wegen, spoor en waterwegen’ inleggen, maar dat ‘slechts 10 procent daarvan ook echt daaraan wordt besteed‘.

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: