Ga naar inhoud

Engelstalige media: de eeuw van de Duitsers is aangebroken

Duitsland is wereldkampioen voetbal en dat doet menig buitenlands tijdschrift over de Duitsers jubelen. Niet alleen zijn ze goed in voetballen. Ook de arbeidshervormingen, de Mittelstand, het beroepsonderwijs en de Duitse export worden de hemel in geprezen. Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek roept zelfs dat de 'eeuw van de Duitsers is aangebroken'.

Het wereldkampioenschap van de Duitse Mannschaft in Brazilië doet veel buitenlandse media het land bejubelen. Menig commentator projecteert de voetbalsuccessen op het hele land, ook al is dat volgens ING-econoom Carsten Brzeski geen goed idee.

Eeuw van de Duitsers

‘Welkom in de Duitse eeuw’, kopt de Europese uitgave van het Amerikaanse blad Newsweek in zwart-rood-goud. Volgens de auteur staat de manier waarop de mannen van bondscoach Joachim Löw de zege haalde symbool voor de Duitse aanpak. “Erken het probleem, analyseer het en los het op.”

Toen de Duitsers bij het EK in 2000 een roemloze aftocht kenden, stak de voetbalbond veel geld in de systematische opleiding van talent. Veertien jaar later leverde het de wereldtitel op.

Bondskanselier Merkel en bondspresident Gauck juichen de Mannschaft naar de wereldtitel.

Zo doen de Duitsers dat niet enkel bij voetbal, schrijft Newsweek. Het blad roemt de ‘Elternzeit’, waarbij vaders gestimuleerd worden om meer tijd door te brengen bij hun kinderen, een systeem waar Amerikaanse vrouwen van kunnen dromen, aldus Newsweek.

Ook roemt het magazine Agenda 2010, de goede samenwerking tussen vakbonden en werkgevers, terwijl die in Frankrijk elkaar naar de strot vliegen. Ook de versterking van de industrie – en met name het mbk – kan op goedkeuring rekenen. Het blad wijst op Groot-Brittannië waar fabrieken verdwijnen. Kortom, de Duitsers verstaan de kunst om problemen consequent op te lossen, schrijft Newsweek.

Duitsland als voorbeeld

Met de ongebreidelde lofzang op Duitsland staat Newsweek bepaald niet alleen. Veel internationale – en vooral Engelstalige – media namen het Duitse voetbalsucces als aanleiding om Duitsland in de hele breedte als voorbeeld te nemen.

Zo concludeerde The Guardian kort na de finale dat de Duitsers op wel erg veel terreinen overheersen. De ‘zieke man van Europa’ uit 2000 heeft zich opnieuw uitgevonden. En dan doelt de Britse krant vooral op de hervormingen op de arbeidsmarkt.

De Duitsers overheersen op dit moment niet alleen in het voetbal, schrijven Engelstalige media.

Een paar dagen verscheen in dezelfde krant een bijdrage van Stewart Wood, adviseur van Labour-lijsttrekker Ed Miliband. Hij schreef aan zijn landgenoten ‘Fluister het zachtjes, maar het is niet erg om van de Duitsers te houden’. Vooral van het model van de sociale markteconomie zou Groot-Brittannië veel kunnen leren, volgens Wood. Hij doelt op de manier waarop het kapitalisme door samenwerking van de vakbonden en werkgevers door een sociaal vangnet wordt ingedamd.

Mittelstand

Newsweek steekt de loftrompet over de bekende Duitse ‘Mittelstand’ en het hoge aantal wereldmarktleiders in hightech-niches. Verder wordt het beroepsonderwijs geroemd, een systeem dat volgens The Economist inmiddels is gekopieerd door Amerikaanse en Chinese bedrijven. In landen als Zuid-Korea, Iran en Egypte zouden ze het willen invoeren. Ook is er aandacht voor de sterke export door Duitsland.

Doelpuntenmaker Mario Götze (l) en aangever André Schürrle vierden vorige week hun succes in Berlijn.

Toch staat Newsweek ook even stil bij enkele schaduwkanten van de Duitse praktijk. Zo zou Duitsland wel erg rücksichtslos omspringen met de eigen buren, die onder de Duitse handelsoverschotten zouden lijden. Of de onverbiddelijke groeiremmende hervormingen die Berlijn verlangt van de crisislanden in Zuid-Europa.

Rare Duitsers

Alle bewondering en lof ten spijt: uit alle artikelen van de Britten en Amerikanen blijkt dat ze de Duitsers nog altijd behoorlijk raar vinden.

Duitslandnieuws over voetbal

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: