Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Mede-oprichter Aldi Karl Albrecht op 94-jarige leeftijd overleden - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Mede-oprichter Aldi Karl Albrecht op 94-jarige leeftijd overleden

Karl Albrecht, de rijkste man van Duitsland en mede-oprichter van discounterimperium Aldi is vorige week op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was volgens FAZ 'de grootste naoorlogse patriarch van Duitsland'. Albrecht is maandag begraven, alleen zijn naaste familie en vrienden waren daarbij aanwezig. Met zijn broer Theo introduceerde hij winkelen zonder opsmuk.

Samen met zijn broer Theo nam Karl Albrecht in 1946 een kleine levensmiddelenzaak in Essen over. Samen maakten de broers daaruit het discounter-imperium Aldi. Theo stond voor Aldi Nord – ook actief in Nederland, Karl was verantwoordelijk voor Süd. De merknaam Aldi stond vanaf het begin voor ‘goedkoop’ en ‘kein Schnick Schnack (geen opsmuk)’.

Eenvoudige formule

Hun succesformule klinkt eenvoudig, maar werd door de broers tot in de finesses geperfectioneerd. Een beperkt aanbod, goedkope winkels, een hoge omloopsnelheid van de producten en prijzen die klanten eerder hadden verwacht bij artikelen voor een mindere kwaliteit. Vandaag de dag is Aldi nog altijd een groeiend concern met zo’n 10.000 filialen in landen als Nederland, Duitsland, Oostenrijk, de VS en Australië. De geschatte jaaromzet ligt rond de 40 miljard euro.

Miljardenvermogen

De gebroeders Albrecht bleven het liefste weg uit de schijnwerpers, maar doken regelmatig op in de Forbes-lijst van de allerrijksten. Zo’n 19 miljard euro bezat Karl Albrecht, zo berekende het Amerikaanse magazine onlangs. Op de ranglijst van de rijkste mensen ter wereld van persbureau Bloomberg stond Karl op nummer 35.

Als een staatsgeheim

Hij leefde teruggetrokken, ook zijn levenseinde werd behandeld als een staatsgeheim. En dus verliep de begrafenis geheel in stijl. Geen poeha, en zonder groot publiek. In plaats van een grootse ceremonie was er slechts een kleine bijeenkomst. Enkel zijn naaste vrienden en familie waren er. En natuurlijk de manager van Aldi Süd.

Geen feesten

In de eerste winter na de Tweede Oorlog trouwde Karl Albrecht. Toen bij het huwelijksdiner de buren aan de deur riepen ‘wij hebben honger’, was dat voor Albrecht de reden om jarenlang geen feesten meer te geven. Met zijn vrouw was hij 67 jaar samen, tot haar dood vorig jaar. Ze was al lang ziek en werd al die tijd persoonlijk verpleegd door haar man.

Ondanks hun gesteldheid op privacy, dook de familie in 1971 prominent op in de media toen twee kidnappers broer Theo ontvoerden. Ze hielden hem 17 dagen vast. Pas na een betaling van 7 miljoen mark – de helft werd betaald door Karl –  kwam hij vrij. Er was in Duitsland nog nooit zo’n hoog bedrag aan losgeld betaald. Het bezorgde de familie een trauma waarna ze zich nog verder terugtrokken uit de openbaarheid dan daarvoor.

Na de kerk samen eten

Al in het begin van de jaren ’60 verdeelden de broers het concern in Noord en Zuid. Theo kreeg het noorden, Karl het zuiden. Beiden bouwden ijverig aan hum imperium, en uiteindelijk werd Karl succesvoller dan broer Theo. De omzet steeg, hun macht groeide. Toch hielden de broers hun hele leven ondanks hun verschillen de rijen gesloten. Bijna wekelijks troffen ze elkaar op zondag na de kerk tijdens het middageten.

Karl Albrecht laat een zoon en dochter achter. Beiden hebben topposities binnen het Aldi-concern.

Duitslandnieuws over Aldi

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: