Ga naar inhoud

Angela Merkel: Koningin van Europa is 60 jaar geworden

Angela Merkel is vandaag 60 jaar geworden. Merkel is de machtigste politicus in de Europese Unie en door Forbes werd zij in 2014 voor de negende keer in tien jaar gekozen tot machtigste vrouw ter wereld. Merkels woorden wegen zwaar. Als het gaat om de crisis in de eurozone, of wanneer een antwoord moet worden gevonden op de ambities van de Russische president Vladimir Poetin in Oost-Europa: de wereld kijkt naar de Duitse kanselier.

Bestel hier het nieuwe boek van Duitsland-correspondent Wierd Duk over Angela Merkel.

Merkel opereert voorzichtig. De gepromoveerde natuurkundige uit de voormalige DDR – een domineesdochter uit Templin – houdt niet van grootse gebaren. Zij wikt en weegt en stelt besluiten uit. Tot het moment dat zij zeker is van haar zaak.

Economische voorspoed

De kiezers belonen Merkel voor die aanpak. Haar omzichtige optreden doet het land goed, vinden zij. Het gaat Duitsland economisch voor de wind: de export bloeit, de werkloosheid is laag. Merkel won in 2013 voor een derde keer de nationale verkiezingen.

Merkels aanhangers prijzen haar vaardigheid om telkens een meerderheid van de Duitsers achter zich te verenigen en zo te zorgen voor stabiliteit. Zij noemen de Oost-Duitse domineesdochter, die de Bondsrepubliek al sinds 2005 regeert, liefkozend ‘Mutti’.

Raadsel

Maar hoewel Angela Merkel dagelijks in het nieuws is en uitgebreid wordt geanalyseerd, blijft zij een raadsel. Niemand kent haar ware drijfveren.

Volgens haar critici is Angela Merkel een politicus zonder diepe overtuigingen: een ‘Teflon-Kanzlerin’ met wie je alle kanten op kunt. Merkel regeert, volgens hen, ‘onder Duitslands mogelijkheden’. In plaats van een eigen visie te formuleren, winkelt Merkel selectief bij andere partijen en eigent zich hun voorstellen toe. Zij zien Merkel daarom als een opportunist, die slechts uit is op machtsbehoud.

Die critici vragen zich af of Angela Merkel wel voldoende leiderschap toont nu het Westen er een groot probleem bij heeft: de opkomst van een assertief, anti-westers Rusland. Bovendien gaan de Europese instituties door een ernstige legitimiteitscrisis.

Als het Merkel lukt om aan deze crises het hoofd te bieden, zal zij ongetwijfeld – in weerwil van de kritiek – de geschiedenis ingaan als een van de grote kanseliers. In zijn boek ‘Merkel: koningin van Europa’ beschrijft Duitsland-correspondent Wierd Duk het geheim van Merkels succes. En hij onderzoekt de vraag welke antwoorden Merkel heeft op de grote problemen waar Merkel, Duitsland en Europa mee worden geconfronteerd.

Boek online bestellen

Bestel hier het nieuwe boek van Duitsland-correspondent Wierd Duk over Angela Merkel.

Follow @dld_nieuws

Lees de meest recente Duitslandnieuwsbrief

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: