Ga naar inhoud

High-tech deelstaat Beieren krijgt 1,5 miljard euro steun uit Brussel voor uitbouw snel -mobiel- internet.

Het zuiden van Duitsand zet zijn digitale toekomst concreet in de steigers. Er wordt geprobeerd iedereen van snel kabelinternet te voorzien en nu is het draadloze internet aan de beurt. Beieren is bezig aan een inhaalslag nadat het internet lange tijd niet als economisch relevant werd beschouwd. Met dank aan 1,5 miljard euro subsidie uit Brussel.

“De volgende stap voor Beieren om in de vaart der volkeren mee te kunnen.” Maandagavond laat CSU-secretaris Andreas Scheuer er geen misverstand over bestaan. Na de uitbouw van het breedband internet is het mobiele internet aan de beurt. Iedereen moet gratis gebruik kunnen maken van wi-fi of W-lan zoals het in Duitsland wordt genoemd.

Europees steunprogramma

Er zijn de afgelopen jaren meerdere versies geïntroduceerd om Beieren aan het internet te krijgen. Belangrijkste pijnpunt was het EU-bezwaar dat Beieren de markt oneerlijk beïnvloedt door commerciële providers de pas af te snijden. Dat bezwaar is schijnbaar vorige week uit de weg geruimd. Daar bovenop komt er vanuit Brussel een subsidie van 1,5 miljard euro tot 2018. Dat is 500 miljoen euro meer dan aangevraagd. In ruil hiervoor mag het aandeel van de deelstaat in de co-financiering met gemeenten niet hoger uitvallen dan 40% tot maximaal 1 miljoen euro. Van de 770 gemeenten in Beieren zullen de meesten ook daadwerkelijk overgaan tot het aanleggen van snel kabelinternet.

Juridische problemen

Hoe het CSU het mobiele internet project wil uitvoeren, is nog onbekend. Een gelijksoortig project om gratis wi-fi te verstrekken in Berlijn verloopt dramatisch. Juridische en technische problemen verhinderen de uitbouw. Zo mag niet één provider de diensten aanbieden, maar moeten ze concurreren op een platform. Daarnaast is het opslaan van de data die blijven hangen een groot juridisch probleem. De Duitse regering buigt zich over het thema, maar als onderdeel van de omvangrijk Digitale Agenda zijn voorlopig geen concrete uitkomsten te verwachten.

Internet als fundament

Het CSU dat in het Beierse parlement de absolute meerderheid bezit, wil het zuiden van Duitsland als high-tech regio verder uitbouwen. “De digitalisering verandert alles” zegt CSU-erevoorzitter Edmund Stoiber. De voormalige deelstaat-president noemt als voorbeeld de samensmelting tussen televise en het internet. “De revolutie is reeds uitgebroken, maar nog steeds kunnen we meehelpen die verder vorm te geven.” De verwachting is dat het gratis internet voor iedereen de ondernemingsgeest en creativiteit zullen aanwakkeren. Al zullen over de praktische omzetting nog wel wat commissies hun hoofd breken.

Follow @dld_nieuws

Lees de meest recente Duitslandnieuwsbrief

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: