Ga naar inhoud

Duitse multinational Merck koopt Eindhovense start-up Peer+

De Duitse multinational Merck haalt naar eigen zeggen de “technologie van de toekomst” binnen met de overname van de Eindhovense start-up Peer+. Daarmee krijgt Merck de touwtjes in handen van het ‘slimme’ schakelraam, het Smart Energy Glas, waarmee het alle ogen op zich weet te vestigen. “Met het schakelraam wordt enorm veel energie bespaard”, aldus Peer+-oprichter Teun Wagenaar.

Samen met Casper van Oosten richtte Wagenaar in 2008 Peer+ op. “Ik ken Casper uit onze studietijd in Delft. Toen Casper later promoveerde aan de TU Eindhoven was hij met deze technologie bezig en ik vond dat ook interessant. Toen hebben we dit samen verder uitgewerkt en subsidies binnengehaald. Daarmee konden we laten zien dat deze technologie opschaalbaar is.”

Terugdringen energieverbruik gebouwen

“Energieverbruik in gebouwen is een steeds belangrijker onderwerp”, zo stelt Roel Loonen, promovendus aan de TU Eindhoven en ook werkzaam in dit gebied. “Duurzaamheid is een groot belang van de Nederlandse overheid, zoals het terugdringen van de CO2-uitstoot en het verminderen van broeikasgassen. Smart Energy Glass is daar een oplossing voor.”

Licht en temperatuur bepalen

Smart Energy Glass is kortgezegd een raam met 2 standen: helder en donker. De energie die nodig is om te schakelen komt optioneel voort uit zonne-energie. Met het schakelen kan je de mate van licht in een ruimte bepalen, waarmee ook de temperatuur beïnvloed wordt. De energie uit het licht dat het raam tegenhoudt wordt ingezet voor de verschillende standen.

Foto: Andrey e Bibi Scliar da Silva. (Flickr, CC)
Foto: Andrey e Bibi Scliar da Silva. (Flickr, CC)

Technologie van de toekomst

Wagenaar: “Wij werken aan de technologie van de toekomst. In energiebesparing is veel verbetering mogelijk. Een derde van al het energieverbruik is gerelateerd aan gebouwen, waarbij licht en temperatuur belangrijke factoren zijn. Het schakelraam maakt veel efficiënter gebruik van deze energie.”

Loonen voegt daaraan toe: “Zonwering die er tot dusverre bestaat moet door gebruikers bediend worden. Als de zon schijnt doen mensen de zonwering omlaag en de lichten aan. Maar vaak wordt vergeten deze weer omhoog te doen zodra de zon weg is.”

Merck in beeld

Peer+ was al snel na hun start in contact met Merck. “Via de TU Eindhoven kwamen wij in contact met Andy Cumming, expert op het gebied van liquid crystals en voorheen werkzaam bij Merck. In het begin hielp hij ons en later is hij onze CEO geworden. Via hem kwamen we bij Merck.”

“Wij waren precies bezig met hetgeen zij in gedachten hadden. Zij houden zich bezig met materiaalontwikkeling en wij met de proefproductielijn, zo hebben we veel aan elkaar.”

Het Duitse Merck behoort tot de wereldmarktleiders op het gebied van chemie en farmacie en houdt zich onder andere bezig met de liquid-crystal-technologie. Met de overname van Peer+ wil Merck zich profileren als dé innovator op dit gebied.

Foto: Flexagil Hungary. (Flickr, CC)
Foto: Flexagil Hungary. (Flickr, CC)

Waarom Peer+?

Peer+ is niet de enige die zich met deze technologie bezighoudt, wat maakt hen dan zo speciaal voor Merck? Wagenaar: “Electrochroomglas kan hetzelfde als Smart Energy Glass, maar daarbij duurt het schakelen meerdere minuten. Wij kunnen dat in 1 seconde.”

“Ook mengen wij neutrale kleuren waardoor het licht een natuurlijke kleur heeft, en het is mogelijk om het schakelraam autonoom te laten werken, door het opwekken van eigen energie.”

Financiële stabiliteit

De samenwerking tussen Merck en Peer+ begon in 2011. Al in 2012 nam Merck een 70%-belang in Peer+. En nu heeft het dan ook de overige 30% overgenomen.

“Doordat we al heel lang samenwerkten verandert er voor ons niet veel, behalve dat het veel financiële stabiliteit geeft. Ontwikkelingen in de bouwsector gaan niet heel snel, dus het is fijn een partner te hebben die langetermijnstabiliteit biedt.”

Over het bedrag dat met de overname gemoeid is, wordt geen uitspraak gedaan.

Enige nadelen

Loonen: “De levensduur van het product moet nog uitgebreid getest worden voordat helemaal duidelijk is dat het product minimaal 10 jaar meegaat. Een aantal mensen zal hierin risico’s moeten nemen.”

Peer+ geeft zelf aan dat hun testen inmiddels aangeven dat een levensduur van meer dan 10 jaar mogelijk is.

De prijs van het glas is nog niet bekend, maar schakelend glas is meestal duurder dan gewoon glas. Loonen ziet dit niet als een probleem: “Het gaat bij dit product ook juist om besparing dus de terugverdientijd is heel acceptabel.”

Peer+ wereldwijd

Voor Peer+ houdt het zeker niet op na de overname. “Over 5 jaar hopen we meerdere glas- en gevelpartners in verschillende werelddelen te hebben die met onze technologie aan de slag gaan”, aldus Wagenaar.

Follow @dld_nieuws

Lees de meest recente Duitslandnieuwsbrief

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: