Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Siemens helpt Tennet bij uitbouw Duitse windenergie - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Siemens helpt Tennet bij uitbouw Duitse windenergie

Het Nederlandse Tennet en de Nederlandse tak van Siemens zijn belangrijke schakels in de Duitse wens om meer energie uit natuurlijk bronnen te halen. Stap voor stap wordt alles in gereedheid gebracht. Het is een politiek, financieel, sociaal en ecologisch waagstuk. Bij elk schakelstation dat is geïnstalleerd volgt dan ook een ronkend persbericht, maar de Energiewende is een project van veel bloed, zweet en tranen.

Een succesje voor de Nederlandse stroomtransporteur Tennet. Siemens maakte vandaag bekend dat het opnieuw een schakelstation heeft geïnstalleerd voor een offshore windpark in de Noordzee. Dit keer gaat het om HelWin2, een windmolenpark vlakbij het eiland Helgoland. Tennet is verantwoordelijk voor het aan land brengen van de stroom, een project dat veel bloed, zweet en tranen kost.

Tennet

Vorige week moest Tennet nog nieuwe tegenvallers bekendmaken bij twee ander offshore project,  BorWin1 bij het Waddeneiland Borkum en het 100 kilometer uit de kust gelegen Bard Offshore1. Bij beide projecten die mede-eigendom zijn van de firma Ocean Breeze (een dochter van UniCredit) zijn er al maanden problemen bij het transporteren van de windstroom naar schakelstations aan land. In maart was er zelfs een brand op het schakelstation voor Bard1. Volgens Tennet wordt er hard aan gewerkt de problemen op te lossen samen met het Zwitserse ABB dat hier verantwoordelijk is voor de schakelstations. Wie juridisch de schuld draagt voor de technische storingen – die vele miljoenen kosten – is nog onduidelijk.

Windmolenparken

Siemens is verantwoordelijk voor het aan land brengen van stroom uit vijf andere windmolenparken. Naast HelWin2 zijn dat HelWin1, BorWin2, BorWin3 en SylWin1. In de schakelstations op zee wordt de wisselstroom van de windmolens omgezet in gelijkstroom. Eenmaal aangekomen op land wordt de stroom dan weer omgezet in wisselstroom en verder getransporteerd. Voordat het zover is moeten er nog wel wat hobbels genomen worden. Hoe moeilijk het is om de windmolens daadwerkelijk in gebruik te nemen is gebleken bij Bard1

Enorme opgave

Voor Tennet is de aansluiting van de windmolenparken een van de zwaarste opgaven uit zijn bestaan. Er zijn grote kosten aan verbonden en de druk is enorm, omdat de offshore wind in de komende tien jaar veel van de verdwijnende stroom uit Duitse kerncentrales moet opvangen. Tennet is de grootste stroomtransporteur van Duitsland.

Follow @dld_nieuws

Lees de meest recente Duitslandnieuwsbrief

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: