Ga naar inhoud

Duitse typemachine terug in parlement om Amerikaans spioneren tegen te gaan

De typemachine keert terug in het Duitse parlement. Een elektrische is zelfs nog te modern dus wordt uitgeweken naar een oeroude versie met typelinten. Duitsland heeft het helemaal gehad met de spionagepraktijken van zijn bondgenoot Amerika. Een parlementaire commissie moet de affaire tot op de bodem uitzoeken. Ook de economische relatie tussen Amerika en Duitsland lijdt onder het wantrouwen.

“Wat wij hier meemaken dat kan natuurlijk niet” zegt Patrick Sensburg (Christen-democratische CDU) vandaag in Handelsblatt. Hij is voorzitter van de onderzoekscommissie die de spionage van Amerika in Duitsland in goede banen moet leiden. “Onze burgers tot en met de Bundeskanzlerin worden bespioneerd. Zo ga je niet met vrienden om.” Om er vervolgens dreigend aan toe te voegen: “Wat Amerika doet is niet in hun eigen belang, geloof me.”

NSA-onderzoekscommissie

De werkwijze van de onderzoekscommissie is uiterst precair. Afgelopen week bleek dat de Amerikanen alle documenten rondom de NSA-affaire in handen willen krijgen. Medewerkers van de Bundesnachrichtendienst worden extra in de gaten gehouden. De interne communicatie van de onderzoekscommissie verloopt daardoor via versleutelde emails en beveiligde telefoons. Om de notulen van de vergadering niet te laten uitlekken wordt overwogen de typemachine in te zetten. “Natuurlijk hebben we daarover nagedacht. Het is een reële optie.” Overigens wil Sensburg niet verder uitweiden over alle maatregelen om de Amerikanen niet op ideeën te brengen.

Duits bedrijfsleven

Sensburg roept op tot bewustwording bij het Duitse bedrijfsleven. Uit de gelekte documenten over het NSA-afluisterverkeer blijkt dat vooral het IT-knooppunt Frankfurt sterk in de belangstelling staat. Frankfurt is de Duitse hub voor financiële, bancaire transacties. Ook de economisch sterke zuid-westelijke regio van Duitsland komt vaak in de documenten voor. Een luttele 8 miljard zou de bedrijfsspionage Duitsland op jaarbasis kosten.

Nog niet voorbij

De spionageaffaire is nog lang niet voorbij. Gisteren berichtte Bild am Sonntag dat minimaal 10 andere medewerkers van de Duitse inlichtingendiensten dubbelspionnen zijn. Reeds twee medewerkers zijn opgepakt en verhoord. Duitsland heeft de hoogte Amerikaanse diplomaat verantwoordelijk voor de inlichtingendiensten gevraagd het land te verlaten. Of de typemachine daadwerkelijk veilig is daar zijn de meningen over verdeeld. Tijdens de koude oorlog werden zelfs de typelinten gekopieerd. 
Overigens gaf minister Plasterk vandaag antwoord op vragen van de Tweede Kamer over het spioneren van de NSA in Nederland.

Meer artikelen over de NSA-affaire en de relatie tussen Duitsland en Amerika.

Follow @dld_nieuws

Lees de meest recente Duitslandnieuwsbrief

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: