
De economie groeit, de werkloosheid daalt en er worden geen nieuwe schulden gemaakt. Het Zwitserse instituut Prognos ziet geen enkel obstakel voor een Gouden Toekomst die Duitsland tegemoet gaat. In opdracht van Handelsblatt wordt becijferd dat de Duitse economie per jaar ongeveer 1,5 procent zal groeien. Ongeveer 0,3 procentpunt méér dan het afgelopen decennium. Zeker als de zuid-Europese landen weer harder gaan groeien zal de Duitse export ook daarvan profiteren. De lust om te investeren neemt dan vervolgens ook weer toe. Zo stelt Prognos.
Gebrek aan investeringen
Weekblad Der Spiegel belde echter met een rijtje andere onderzoeksinstituten en kreeg beduidend minder optimistische verhalen te horen. Het DIW (Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek) ziet aanwijzingen voor veel lagere investeringszin. Om enkel de economische groei te handhaven, zo berekenden zij, moet er per jaar 100 miljard euro extra worden uitgegeven aan nieuwe fabrieken, machines, wegen en stroomnetten. Voorlopig ziet het daar niet naar uit. Volgens het DIW moeten we eerder rekenen op stagnatie.
Tekort aan arbeidskrachten
De Boston Consulting Group (BCG) nam het aantal geschoolde arbeidskrachten onder de loep. Of vooral het gebrek daaraan. De vergrijzing moet gecompenseerd, waarvoor een actief immigratiebeleid nodig is. Nu is de trend dalend. Mocht deze trend zich doorzetten voorziet BCG een tekort van 10 miljoen arbeidskrachten op een huidige beroepsbevolking van 60 miljoen. Het gebrek aan immigranten is overigens te compenseren. Maar dan moeten meer vrouwen en ouderen aan het werk. De Duitse vrouwen zijn alleen niet zo ambitieus, terwijl de pensioengerechtigde leeftijd in sommige gevallen juist omlaag gaat.
Investeren vs consumeren
Een andere belangrijke trend die niet meteen tot Gouden Tijden zal leiden, is het gebrek aan echte hervormingen van het CDU/ CSU/ SPD. Een grote coalitie vraagt grote compromissen. Veel geld blijft daardoor naar overheidsvoorzieningen stromen. Dat zijn niet de investeringen die structureel iets teweeg brengen én zeker niet bijdragen tot meer productie.
Meer achtergronden bij Der Spiegel