Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Drie argumenten waarom Duitsland geen 'gouden toekomst' tegemoet gaat. - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Drie argumenten waarom Duitsland geen ‘gouden toekomst’ tegemoet gaat.

Genoeg redenen om te twijfelen aan de 'gouden toekomst' die afgelopen week door onderzoeksinstituut Prognos in Handelsblatt werd voorspeld. Het gebrek aan geschoolde arbeidskrachten is zo'n oorzaak. Dat aantal loopt op naar 10 miljoen, volgens de Boston Consulting Group. Ook het uitblijven van echte hervormingen en daarmee het gebrek aan investeringen in de Duitse productiecapaciteit worden genoemd.

De economie groeit, de werkloosheid daalt en er worden geen nieuwe schulden gemaakt. Het Zwitserse instituut Prognos ziet geen enkel obstakel voor een Gouden Toekomst die Duitsland tegemoet gaat. In opdracht van Handelsblatt wordt becijferd dat de Duitse economie per jaar ongeveer 1,5 procent zal groeien. Ongeveer 0,3 procentpunt méér dan het afgelopen decennium. Zeker als de zuid-Europese landen weer harder gaan groeien zal de Duitse export ook daarvan profiteren. De lust om te investeren neemt dan vervolgens ook weer toe. Zo stelt Prognos.

Gebrek aan investeringen

Weekblad Der Spiegel belde echter met een rijtje andere onderzoeksinstituten en kreeg beduidend minder optimistische verhalen te horen. Het DIW (Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek) ziet aanwijzingen voor veel lagere investeringszin. Om enkel de economische groei te handhaven, zo berekenden zij, moet er per jaar 100 miljard euro extra worden uitgegeven aan nieuwe fabrieken, machines, wegen en stroomnetten. Voorlopig ziet het daar niet naar uit. Volgens het DIW moeten we eerder rekenen op stagnatie.

Tekort aan arbeidskrachten

De Boston Consulting Group (BCG) nam het aantal geschoolde arbeidskrachten onder de loep. Of vooral het gebrek daaraan. De vergrijzing moet gecompenseerd, waarvoor een actief immigratiebeleid nodig  is. Nu is de trend dalend. Mocht deze trend zich doorzetten voorziet BCG een tekort van 10 miljoen arbeidskrachten op een huidige beroepsbevolking van 60 miljoen. Het gebrek aan immigranten is overigens te compenseren. Maar dan moeten meer vrouwen en ouderen aan het werk. De Duitse vrouwen zijn alleen niet zo ambitieus, terwijl de pensioengerechtigde leeftijd in sommige gevallen juist omlaag gaat.

Investeren vs consumeren

Een andere belangrijke trend die niet meteen tot Gouden Tijden zal leiden, is het gebrek aan echte hervormingen van het CDU/ CSU/ SPD. Een grote coalitie vraagt grote compromissen. Veel geld blijft daardoor naar overheidsvoorzieningen stromen. Dat zijn niet de investeringen die structureel iets teweeg brengen én zeker niet bijdragen tot meer productie.

Meer achtergronden bij Der Spiegel

Follow @dld_nieuws

Lees de meest recente Duitslandnieuwsbrief

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: