Ga naar inhoud

Voormalig bestuur HSH Nordbank vrijgesproken in grote fraudezaak

Het voormalig bestuur van HSH Nordbank is vrijgesproken in de grootste financiële fraudezaak ooit in Duitsland. Het bestuur stond onder meer terecht voor het verstrekken van een zeer risicovol krediet aan het Franse BNP Paribas van €2 miljard. De aanklagers kunnen in hoger beroep gaan bij het Federale Gerechtshof.

Het voltallige zeskoppige bestuur, waaronder ex-voorzitter Hans Berger en voormalig financieel directeur Dirk Jens Nonnenmacher, stond onder meer terecht voor een omstreden geldtransactie waarbij HSH Nordbank miljarden verloor.

Strafmaat

Volgens de rechter is het niet te bewijzen dat de bank zijn plichten niet nagekomen is en dat op basis van de beschikbare documenten duidelijk is dat investeringsbeslissingen onzorgvuldig zijn genomen. Het Openbaar Ministerie had hoog ingezet met celstraffen tot 3 jaar en boetes tot €150.000. In hoger beroep gaan is mogelijk.

Omega 55

Inhoudelijk draait de zaak om ‘Omega 55’ waarin de balans bewust zou zijn gemanipuleerd om beleggers gunstig te stemmen. HSH Nordbank overwoog namelijk een beursgang in Frankfurt. Daarnaast zou een lening aan het Franse BNP Paribas met teveel haast tot stand zijn gekomen. Als onderpand werden Lehmann Brothers obligaties  en bankredieten uit IJsland afgegeven die uiteindelijk als gevolg van de financiële crisis niets meer waar bleken.

Overheden

HSH Nordbank is één van de vier Duitse banken in handen van regionale overheden. In dit geval de deelstaten Hamburg, Sleeswijk-Holstein en enkele gemeenten. Zij moesten voor €3 miljard aan leningen en €10 miljard in garanties afgeven om de bank in leven te houden. De bestuurders van HSH staan daarmee voor veel Noord-Duitsers symbool voor roekeloze bankiers die wel de winsten pakken, maar niet de verliezen dragen.

Dr. No

Financieel verantwoordelijke Jan Dirk Nonnenmacher gaat vanwege zijn uitgestreken gezicht als Dr. No door het leven. De vergelijking met de schurk uit de gelijknamige James Bond-film is algemeen bekend. Zeker nadat Nonnenmacher voor talloze onderzoekscommissies van de overheden steeds bleef ontkennen iets te hebben fout gedaan.

Het was de eerste keer in Duitsland dat een geheel voormalige bestuur van een bank werd aangeklaagd vanwege omstreden handelingen ten tijde van de financiële crisis.

Follow @dld_nieuws

Lees de meest recente Duitslandnieuwsbrief

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: