Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Vrouwenquotum topfuncties moeilijk haalbaar - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Vrouwenquotum topfuncties moeilijk haalbaar

Vrouwen in topposities zijn zeldzaam in Duitsland. “Het vroegere rolpatroon is hier nog duidelijk zichtbaar”, stelt Gerty Thiesen, accountmanager bij ts-concept. Toch moet al over 2 jaar 30% van de Raad van Commissarissen bij beursgenoteerde bedrijven vrouw zijn, zo is vastgesteld door kabinet-Merkel III. De vraag is: waar halen bedrijven in korte tijd geschikte vrouwen vandaan?

Van de 200 grootste Duitse ondernemingen is in de top slechts 3% vrouw. “Dat is werkelijk middeleeuws”, aldus Manuela Schwesig (SPD), minister voor Vrouwenemancipatie.

Het ingestelde quotum betreft ongeveer 3.500 bedrijven die in korte tijd hun man-vrouwverhouding drastisch moeten veranderen. De haalbaarheid van dit plan wordt door velen uit het bedrijfsleven in twijfel getrokken.

Masculien bedrijfsleven

Holger Lösch van werkgeversorganisatie BDI acht het niet mogelijk om binnen het gestelde termijn geschikte vrouwen te vinden. Vrouwen zitten veelal in de ‘verkeerde’ beroepen en kunnen geen topfunctie bekleden door de lange periodes dat ze hun werk moeten onderbreken.

Het Duitse CBS laat zien dat de traditionele rolverdeling nog goed zichtbaar is in Duitsland. Bij meer dan de helft (53%) van de echtparen of samenwonenden met kinderen jonger dan drie jaar is de vader de eenverdiener. Bij 3% is dat de moeder en bij 29% werken beide ouders. Bij meer dan twee derde (69%) van deze tweeverdieners werkt de vader voltijds en de moeder in deeltijd.

Nederlander Gerty Thiesen is al 13 jaar werkzaam in Duitsland en ziet het quotum ook als een moeilijk haalbare stap: “Het masculine in het bedrijfsleven is in Duitsland diepgeworteld. De mannen staan vaak niet open voor inbreng van vrouwen. Ik heb eens tegen een zakelijke connectie van mij gezegd, nadat hij wat agressief op mij reageerde, dat hij vrij onvriendelijk deed en ik zo niet met hem kon werken. Vervolgens heeft hij het contact verbroken.”

Vrouwen missen ellebogenmentaliteit

Niet alleen mannen, maar ook vrouwen moeten ervan overtuigd worden dat zij topfuncties kunnen bekleden.

Het Handelsblatt noemt tien redenen waarom vrouwen ongeschikt zouden zijn voor een topfunctie. Enkele voorbeelden: vrouwen missen de ellebogenmentaliteit, doen de verkeerde studies en verkiezen het gezin boven werk.

Ook Thiesen noemt de mentaliteit van Duitse vrouwen een reden voor het gebrek aan vrouwen in de top. “Als Nederlandse vrouwen het ergens niet mee eens zijn, dan zeggen ze dat ook. In Duitsland is dat veel minder, vrouwen treden hier niet zo zelfbewust op.”

Manuela Schwesig. Foto: Björn Kietzmann. (Flickr, CC)
Manuela Schwesig. Foto: Björn Kietzmann. (Flickr, CC)

Harde bedrijfssfeer schrikt af

Het bedrijfsleven is vrij hard, dat zorgt ervoor dat vrouwen zich er moeilijk kunnen en niet graag willen bewegen. Thiesen: “Er is hier sprake van een eigen bedrijfspolitiek: het bestuur werkt vaak volgens jarenlange procedures die maar moeilijk te doorbreken zijn. Je moet van goede huize komen wil je je door die procedures heen naar boven vechten. Bovendien hebben vrouwen daar vaak geen zin in.”

Ook zijn bedrijven vaak niet ingesteld op vrouwen met kinderen. “Bij veel bedrijven staat de privésfeer onderaan. Ze denken niet mee met vrouwen die kinderen hebben. Je kan wel vrij nemen als je kind ziek is, maar je kan dan niet rekenen op begrip.”

Kans voor Nederlandse vrouwen in Duitse top

Het gebrek aan Duitse vrouwen in topfuncties biedt de komende jaren een kans aan Nederlandse zakenvrouwen die affiniteit hebben met Duitsland. “Nederlandse vrouwen zijn open, impulsief en komen met veel ideeën. Duitsers worden daar in het begin vaak gek van maar kunnen die knop vervolgens wel omzetten en het gaan waarderen”, aldus Thiesen.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: