Ga naar inhoud

Affaire om Duitse dubbelspion beïnvloedt Vrijhandelsverdrag Duitsland-Amerika

Vanuit de Duitse regeringscoalitie klinkt de roep om het verbinden van consequenties aan de Amerikaanse spionage-methoden in Duitsland. De onderhandelingen over het Vrijhandelsverdrag moeten 'op zijn minst' voorzien worden van een groot hoofdstuk voor data-opslag, zegt CDU-parlementariër Wolfgang Bosbach. Sommigen gaan verder.

Na de ophef die is ontstaan rond de dubbelspion worden ook de onderhandelingen over het Vrijhandelsverdrag erbij gehaald. De dubbelspion zou als medewerker van de Duitse inlichtingendienst, BND, in opdracht van Amerika vertrouwelijke Bundestagstukken hebben gestolen. Het ging om bestanden uit de NSA-onderzoekscommissie die juist de spionagepraktijken doorlicht. De spion zou hiervoor 25.000 euro hebben gekregen. Overigens gelooft zijn advocaat niets van die uitleg:”ik heb veel spionagezaken gedaan, maar mijn cliënt maakt op mij niet de indruk een gewiekste dubbelspion te zijn.”

Amerikaans afluisterstation tijdens Koude Oorlog vlakbij Berlijn (CC Creative Commons)
Amerikaans afluisterstation tijdens Koude Oorlog vlakbij Berlijn (Flickr Creative Commons)

Duitsland wil 360 graden blik

In Duitsland zijn de druiven zuur na het zoveelste incident. Minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Mazière, verlangt een “360 graden blik” van de BND. Dat betekent concreet dat nu ook Amerika officieel als vijand wordt aangemerkt en bespioneerd mag worden. Tot nu toe gold Amerika als vriend van Duitsland en werd ontzien. Volgens Bild probeert Duitsland actief Amerikaanse communicatie te kraken om tot een betere inlichtingenpositie te komen.

Vrijhandelsverdrag

Duitsland zoekt ook naar andere methoden om Amerika pijn te doen. Het Vrijhandelsverdrag is de meest logische optie. De Amerikaanse belangen zijn groot en de zorgen bij de Duitsers ook. Door het Vrijhandelsverdrag te vertragen kan Merkel eenvoudig aan populariteit winnen. De handschoen is nu opgepakt door enkele parlementariërs. Wolfgang Bosbach van Merkels partij de CDU:”We moeten de onderhandelingen niet stopzetten, maar we hebben een groot hoofdstuk voor data-opslag nodig.” Iets vorig jaar ook al door toenmalig SPD-oppositieleider Sigmar Gabriël is voorgesteld. Hij is de huidige minister van Economische Zaken en belangrijkste persoon na Merkel. De vraag is of zijn kritiek van vorig jaar de huidige onderhandelingstafel van het Vrijhandelsverdrag bereikt.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: