Ga naar inhoud

Binnen vijf jaar groot tekort aan huisartsen in Duitsland

Volop kansen voor Nederlandse huisartsen in Duitsland. Binnen enkele jaren ontstaat vooral op het platteland grote behoefte aan opvolging. Driekwart van de vertrekkende huisartsen heeft geen opvolger in zicht. In de grensstreek vindt nu al uitwisseling plaats tussen Nederlandse en Duitse specialisten. Wellicht dat de huisartsen snel zullen volgen.

Binnen vijf jaar houdt 23% van de Duitse huisartsen ermee op. Hiervan heeft bijna 60% niemand op de praktijk over te nemen. De Kassenärtlichen Bundesvereinigung (KBV) presenteert deze uitkomsten vandaag, zo schrijft Die Welt.

Nederlandse huisartsen

Het is een kans voor Nederlandse huisartsen die zelf geen praktijk kunnen overnemen. Vooral in de stedelijke gebieden in Nederland lukt het jonge huisartsen niet een plaatsje te veroveren. Daarmee dringt een parallel met Duitsland zich op. Ook daar dreigen vooral in de landelijke gebieden  grote tekorten.

58% ziet geen opvolger

Het onderzoek werd gehouden onder 10.000 artsen en fysiotherapeuten die werken via de Duitse zorgverzekeringsfondsen. In totaal 58% van de huisartsen ziet niet direct iemand die hem of haar kan opvolgen. Op de vraag hoe de verwachte zoektocht zal verlopen, geeft drie-kwart het antwoord ‘moeilijk.’

Volgens het artsenverband zullen binnen vijf jaar 2.600 huisartsenpraktijken de deuren sluiten. Dat is 5% van het totaal van 52.000 praktijken. Als de landelijke gebieden verstoken blijven van huisartsen zullen ook de apothekers en fysiotherepeuten wegblijven, zo klinkt het uit de mond van de belangenvereniging.

Pensioenvoorziening slinkt

Eveneens de zelfstandige artsen (die ook privé-verzekerden opnemen) geven aan dat de toekomst er voor hen niet al te rooskleurig uitziet. Als gevolg van het tekort verwacht 75% dat de doorverkoop van hun klantenbestand niet voldoende is om in het pensioen te voorzien.

Een persoonlijke ervaring van een Nederlandse bij een Duitse huisarts vindt u op Duitslandweb.

Follow @dld_nieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: