Ga naar inhoud

Historische dag met invoering wettelijk verplicht algemeen Duits minimumloon

Het is een historische dag in de Duitse bundestag. Vandaag wordt besloten tot de invoering van het wettelijk minimumloon. In Nederland heel gewoon, in Duitsland fel verzet van werkgevers en branche-organisaties. Zij zijn bang voor een verlies van banen. Welke uitzonderingen worden gehanteerd en wat kost de invoering? Ook relevant als je in Duitsland personeel wil aannemen.

Voor de één (werknemer) betekent het een einde aan woekerlonen. Voor de ander (werkgever) hoofdpijn om de nieuwe begroting sluitend te krijgen. Duitslandnieuws zette de meest gestelde vragen op een rij.

Wie krijgt het minimumloon?

In principe iedereen die nu minder verdient dan 8,50 per uur. Voor de komende twee jaren geldt echter een overgangsregeling in bepaalde sectoren. In totaal telt Duitsland nu 20 miljoen werknemers. Van hen krijgen 3,7 miljoen vanaf 1 januari 2015 een loonsverhoging. Vanaf 1 januari 2017 kunnen nog eens een miljoen werknemers rekenen op extra geld. De rest verdient nu al meer dan 8,50 euro per uur.

Welke branches betalen nu minder dan 8,50?

In de landbouw werkt nu 44% tegen lage lonen onder het nieuwe minimum. In de horeca 36%. Ook in de banken- en verzekeringssector werkt nog altijd 7% voor minder dan 8,50 euro per uur. Andere sectoren waarin slecht wordt betaald zijn de bakkerijen, kappers en taxi-branche. Een deel van de werknemers in deze sectoren werkt noodgedwongen in deeltijd met een zogenoemde ‘mini-job.’ In het algemeen moeten vooral de kleine ondernemers die als werkgevers met de nieuwe situatie moeten dealen . In 40% van de bedrijven met minder dan 5 man personeel wordt een deel van het personeel onder het minimumloon betaald.

Zijn er alsnog uitzonderingen?

Jongeren onder de 18 jaar mogen onder het nieuwe minimum verdienen. Net als werkelozen die langer dan een jaar geen werk hebben gehad. Echter voor een periode van minder dan 6 maanden. Ook als reeds een landelijke CAO is afgesloten met een bepaalde looptijd dan wordt deze gerespecteerd. Bijvoorbeeld in de vleesverwerkende industrie en bij de kappers. Die situatie duurt tot 2017.

Hoeveel mensen raken werkloos door de invoering van het minimumloon?

Het heikele punt voor een groot deel van de Christen-democratische (CDU, CSU) achterban. De invoering was immers de grote wens van coalitie-partner SPD. Over de schattingen wordt heftig gediscussieerd. Prognoses laten cijfer zien van 0 (Hans Böckler Stiftung) tot en met 1 miljoen (Ifo Institut) nieuwe werklozen.

Wat zijn de verwachte uitwerkingen op de algemene Duitse economie?

Uit berekeningen van het Rheinische-Westfälische Institut (RWI) blijkt dat de arbeidskosten met 20 miljard en de nettolonen met 8 miljard stijgen. Als dit volledig in de prijzen van producten wordt doorgerekend, zullen de prijzen met 0,8 procent omhoog gaan.

Hoe is het toezicht op de invoering geregeld?

Onder de verantwoordelijkheid van de Duitse marechaussee zullen 6250 werknemers actief op zoek gaan naar werkgevers die zwartwerkers in dienst nemen.

Hoe wordt in de toekomst besloten over de hoogte?

Hiertoe wordt een commissie samengesteld die bestaat uit werkgevers- en werknemers. Elke twee jaar wordt het minimumloon opnieuw geïndexeerd.

Duitslandnieuws heeft een dossier aangelegd over het minimumloon met nog meer achtergronden.

 

Vragen en antwoorden komen uit het artikel “Milliardengeschenk für 8,50” van 3 juli in de FAZ.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: