Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
De beste universiteiten van Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

De beste universiteiten van Duitsland

Wat zijn de topuniversiteiten van Duitsland? Voor veel werkgevers is de keuze van de universiteit van doorslaggevend belang in een sollicitatieprocedure. Nederlandse studenten in Duitsland spelen hier nauwelijks op in. Zij kiezen vooral voor een gunstig gelegen locatie. Het consultingbureau Universum onderzocht welke Duitse universiteiten de beste studenten voor uw bedrijf afleveren.

[ Wil je studeren of stagelopen in Duitsland? Onder ‘Dossiers’ vind je alles wat je nodig hebt! ]

De ranglijst is opgesteld door het consultingbureau Universum in samenwerking met wervingsexperts van Access KellyOCG. Zij vroegen 571 HR-managers naar hun mening over welke universiteiten studenten het beste opleiden naar de behoeftes van bedrijven.

Ook voor Nederlandse werkgevers zijn deze lijsten een belangrijke bron. Maar liefst 2.000 Nederlandse studenten studeren in Duitsland, waarvan de meeste voor Aken kiezen. Maar ook Berlijn en Münster zijn populaire steden om te studeren.

Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT) aan kop

In drie vakgebieden gaat het prestigieuze Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT) aan kop – bij Bouwkunde, Werktuigbouwkunde en Informatica. In de categorie Elektrotechniek en Natuurkunde gaat de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken voorop.

De topuniversiteiten in Bedrijfskunde:

Plaats 1: Universiteit van Mannheim (45,6%*)
Plaats 2: LMU München (27,8%)
Plaats 3: Universiteit van Keulen (26,6%)

Op de daaropvolgende plaatsen staan de WHU (Otto Beisheim School of Management) in Vallendar (21,5%), de Universiteit Münster (16,5%), de Universiteit van Frankfurt, de Universiteit van Hohenheim in Stuttgart en de EBS in Oestrich-Winkel (allemaal 15,2%). Daarna volgen – met 13,9% – de ESCP Europe in Berlijn, de Humboldtuniversiteit in Berlijn, de Frankfurt School of Finance & Management en de Handelshochschule in Leipzig.

* Hoe hoger de percentages, des te beter de universiteit aansluit bij de arbeidsmarkt.

Frankfurt voorop in Economie

De topuniversiteiten bij Economie:

Plaats 1: Universiteit van Frankfurt (24,7%)
Plaats 2: Universiteit van Keulen (23,5%)
Plaats 3: LMU München (21,5%)

Daarna volgt op plaats vier de Universiteit van Mannheim (18,6%) en op plaats vijf de Universiteit van Bonn (17,7%). De Humboldtuniversiteit in Berlijn (16,3%), de Universiteit van Göttingen (13,9%), de Universiteit van Konstanz, de Universiteit van Heidelberg en de Vrije Universiteit Berlijn volgen (allemaal 9,3%).

Economische Informatica aan de TU Darmstadt

De topuniversiteiten op het gebied van Economische Informatica:

Plaats 1: TU Darmstadt (19,5%)
Plaats 2: TU München (14,3%)
Plaats 3: Universiteit van Mannheim (14,3%)

De TU Dresden volgt op plek vier (13%), met daarna de Universiteit van Keulen (11,7%). Op plaats zes staat de TU Chemnitz, gevolgd door de Universiteit van Hohenheim en de TU Ilmenau (beide 7,8%). De Saarland Universiteit in Saarbrücken, de Universiteit van Hamburg, de Universiteit van Paderborn en de Universiteit van Augsburg volgen met 6,5%.

TU Darmstadt. Foto: Thomas Kramm (Flickr, CC)
TU Darmstadt. Foto: Thomas Kramm (Flickr, CC)

Karlsruhe en Aken wisselen elkaar af in de top

De topuniversiteiten in Bouwkunde:

Plaats 1: Karlsruhe KIT (50,7%)
Plaats 2: RWTH Aken (49,3%)
Plaats 3: TU Darmstadt (33,3%)

Op de daaropvolgende plaatsen staan de TU Berlijn (30,7%), de TU Dresden (20%), de TU Hamburg-Harburg (18,7), de TU Kaiserslautern (13,3%), de TU Braunschweig (13,3%), de Universiteit Erlangen-Nürnberg (10,7%) en de TU Ilmenau (10,7%).

De topuniversiteiten op het gebied van Elektrotechniek:

Plaats 1: RWTH Aken (37,1%)
Plaats 2: Karlsruhe KIT (29%)
Plaats 3: TU Darmstadt (27,4%)

De TU München staat met 25,8% op plaats vier. Daarna volgen de TU Kaiserslautern (19,4%), de TU Berlijn (17,7%), de Universiteit van Stuttgart (12,9%), de TU Dortmund (9,7%) en de TU Braunschweig (8,1%).

Topuniversiteiten in Informatica:

Plaats 1: Karlsruhe KIT (19,8%)
Plaats 2: RWTH Aken (18,8%)
Plaats 3: TU München (17,7%)

De TU Darmstadt staat met 15,6 procent op plek vier. Daarop volgen de TU Berlijn (14,6%), de TU Dresden (11,5%), de Universiteit van Mannheim (eveneens 11,5%), de TU Kaiserslautern (8,3%), de Universiteit van Stuttgart (eveneens 8,3%), de TU Chemnitz en de TU Ilmenau (beide 7,3%).

De topuniversiteiten op het gebied van Bouwkunde:

Plaats 1: Karlsruhe KIT (43,9%)
Plaats 2: RWTH Aken (39,4%)
Plaats 3: TU Darmstadt en TU Kaiserslautern (beide 25,8%)

Hierop volgen de TU München (22,7%), de Universiteit van Stuttgart (21,2%), de TU Berlijn (19,7%), de TU Dresden (18,2%) en gelijk geëindigd zijn de TU Braunschweig, de TU Ilmenau en de TU Dortmund (16,7%).

Studenten aan het werk in de TU Berlijn. Foto: Simon (Flickr, CC)
Studenten aan het werk in de TU Berlijn. Foto: Simon (Flickr, CC)

Hoog niveau Natuurkunde bij TU Berlijn

De topuniversiteiten op het gebied van Natuurkunde:

Plaats 1: RWTH Aken (29,3%)
Plaats 2: TU Berlijn (24,4%)
Plaats 3: LMU München (22%)

De Humboldtuniversiteit in Berlijn staat op de vierde plek met 19,5%. Plaats vijf wordt gedeeld door de Universiteit van Frankfurt am Main, de Universiteit van Heidelberg en de TU München (allemaal 17,1%). Daarna volgen de KIT Karlsruhe, de Universiteit van Mainz (beide 14,6%) en de Vrije Universiteit Berlijn (12,2%).

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: