
De Duitse familiebedrijven zijn afgelopen jaar maar nauwelijks gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Familiebedrijven (IFF) uit Stuttgart, schrijft Spiegel Online.
De 50 grootste bedrijven, waar één persoon of een familie het voor het zeggen heeft, zorgden in het jaar 2013 voor een gezamelijke omzet van 938 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 930 miljard euro.
Ruggengraat Duitse economie
Familiebedrijven gelden in Duitsland als een belangrijke factor in de economie. Volgens cijfers van brancheorganisatie BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) is 90% van de 4 miljoen ondernemingen in Duitsland een familiebedrijf. Zij zijn volgens het Institut für Mittelstandsforschung verantwoordelijk voor de helft van alle arbeidsplaatsen in Duitsland.
Dat de omzet afgelopen jaar niet zo hard gegroeid is, heeft te maken dat door de sterke euro winsten in een andere valuta deels verloren gaan. Vooral familiebedrijven die in opkomende economieën actief zijn als China, Rusland en India, hebben last van dit effect.
Stefan Quandt vertegenwoordigt de nieuwe generatie bij BMW.
Een andere oorzaak is dat familiebedrijven terughoudend zijn als het gaat om overnames. “Velen zijn nu nog voorzichtig. Mislukkingen als bij de familie Merckle of ook de hoogst riskante overname van Continental door Schaeffler zijn nog niet vergeten”, zegt Mark Binz van IFF tegen Spiegel Online.
Ondanks de stagnerende omzet steeg het aantal werknemers bij de top 50 familiebedrijven in het jaar 2013 naar 3,7 miljoen mensen, een plus van 2,7% in vergelijking met het jaar ervoor. Bij 34 bedrijven nam het aantal banen toe.
Duitslandnieuws over familiebedrijven:
- Slachter Tönnies moet macht delen met neef »
- Geruisloze machtsoverdracht binnen familiebedrijf Claas »
- Hoe Ingrid Brand-Friedberg de schroevenkoningin van Duitsland werd »
- Amerikaanse start-up valt Gillette en Wilkinson aan met Oost-Duitse scheermesjesfabriek »
- Duitse Mittelstand verwacht kwart miljoen nieuwe banen in 2014 »