Ga naar inhoud

De Duitse portemonnee in 4 grafieken: reële lonen halen niveau ’96

Bankiers mopperen er momenteel graag over dat de inflatie in Europa zo laag is, dat de vrees voor dalende prijzen (deflatie) groeit. Daarbij profiteren veel Duitse werknemers er nu van dat hun salaris stijgt, maar dat de prijzen van levensmiddelen, apparatuur en benzine niet zo hard mee omhoog gaan. De Duitse portemonnee in vier grafieken.

Reële lonen stijgen..

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn de zogenaamde reële lonen (inkomen min inflatie) met 1,3% gestegen. Het is bijna het beste resultaat in drie jaar.

Bron: FAZ
Bron: FAZ

Waar het reële loon vorig jaar nog in de min zat, was er plotseling dit jaar weer een groei te noteren.

… maar slechts terug naar het niveau van 1996

Bron: FAZ
Bron: FAZ

Daarmee is het reële loon weer terug op het oude niveau van 1996. Het dieptepunt werd in 2009 gehaald. Nu krijgen de Duitsers weer meer te besteden. En door de lage rente zijn ze ook bereid om het uit te geven, wat weer goed is voor de binnenlandse vraag.

Waar meer of minder dan gemiddeld wordt betaald

Bron: FAZ
Bron: FAZ

Zoveel verdient een …

Gemiddeld stijgt het reële loon, maar dat betekent niet dat iedereen een dik salaris heeft. Vooral bij callcenters en in de horeca krijgen werknemers ver onder het gemiddelde betaald. Bankiers, bedrijfsadviseurs en laboranten hebben het beter voor elkaar.

Bron: FAZ
Bron: FAZ

Waar het salaris voor een bankier even in de min zat, heeft het zich rap weer op het oude niveau hersteld. Afdelingsmanagers zijn er wel op vooruit gegaan.

Duitslandnieuws over consumenten

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: