Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Tol voor buitenlanders mag niet van Brussel - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Tol voor buitenlanders mag niet van Brussel

Duidelijke taal uit Brussel: de huidige plannen van Duitsland om alleen buitenlandse automobilisten te laten betalen zijn discriminerend, stelt eurocommissaris voor Verkeer Siim Kallas. "Het tolvignet mag door de Duitsers niet simpelweg worden verrekend met een lagere wegenbelasting." Daarmee zet hij een streep door de plannen van verkeersminister Dobrindt.

De Europese Commissie wijst de plannen van verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) af. Hij wil een tolvignet invoeren voor alle automobilisten, maar Duitsers krijgen dat bedrag gecompenseerd door een lagere wegenbelasting. Maar dat gaat niet zomaar, schrijft eurocommissaris voor Verkeer Siim Kallas (Estland) in een ingezonden brief in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). “Voor binnen- en buitenlanders moeten dezelfde voorwaarden gelden. Dus dezelfde prijs, en dezelfde betaalmethode.”

Het kan volgens de eurocommissaris niet zo zijn dat Duitsers het bedrag automatisch verrekend krijgen via een lagere wegenbelasting. De uitspraak komt onverwacht. Afgelopen najaar zei Kallas nog dat het voorgestelde tolsysteem niet discriminerend zou zijn.

Streep door rekening

Dat is een streep door de rekening voor de Duitse verkeersminister Dobrindt. Het definitieve wetsontwerp ligt er nog niet, maar vanuit Berlijn sijpelden de eerste contouren voor het plan al binnen. Er zou sprake zijn van tolvignetten die een jaar geldig zijn en 100 euro gaan kosten. Ook zouden er vignetten voor kortere periodes – zoals een maand of tien dagen – aangeboden worden.

Dobrindt wil het wetsvoorstel nog voor het zomerreces inbrengen. Vanaf januari 2016 zou de tol moeten ingaan. De meerderheid van de Duitsers is voor een tolsysteem dat alleen buitenlanders belast.

De Estse eurocommissaris Siim Kallas wil een tolsysteem dat buitenlanders niet discrimineert.

Maar ambtenaren op het ministerie van Verkeer en ook op andere departementen zijn verbijsterd over de gang van zaken. Het is nog helemaal niet met Brussel, collega-ministers en binnen de partij afgestemd, citeert de FAS een vooraanstaand CDU-politicus. “We staan nog aan het begin van het discussieproces.” En op het kantoor van Merkel – het Kanzleramt – wordt geen groen licht gegeven voor een wetsvoorstel waarvan alleen nog maar de eerste contouren zichtbaar zijn. Volgens de CDU’er is het belangrijker dat het voorstel niet meteen na het indienen aan stukken wordt gereten.

Succes gewenst

Eurocommissaris Kallas is pleitbezorger voor tolheffing in Europa om daarmee de infrastructuur in stand te houden. Maar de EU let er scherp op dat hierbij niet gediscrimineerd wordt. “Ik wens Duitsland veel succes bij het invoeren van het tolsysteem”, zo sluit hij zijn bijdrage af.

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: