Ga naar inhoud

Uit OVSE-cijfers blijkt: Beieren past beter bij Zwitserland dan bij Duitsland

Wie cijfers over Duitsland leest, krijgt vaak een vertekend beeld doordat het gemiddelde tussen Noord- en Zuid-Duitsland wordt genomen. Maar er is een wereld van verschil tussen Beieren en een deelstaat als Mecklenburg-Voorpommeren. Wanneer de cijfers van verschillende regio's naast elkaar worden gelegd, blijkt dat Beieren beter bij Zwitserland past dan bij Duitsland.

Hoe groot de regionale verschillen in veel belangrijke aspecten van het dagelijkse leven zijn, blijkt maar weer eens uit de meest recente OVSE-cijfers. Zuid-Duitsland komt volgens die getallen economisch veel meer overeen met Zwitserse kantons dan met de deelstaten in Oost-Duitsland of aan de Noord-Duitse kust.

Minste werklozen in Beieren

Beieren heeft met 3,2% de minste werklozen van heel Duitsland, direct gevolgd door buurdeelstaat Baden Württemberg. Ook bij het modale inkomen per huishouden zijn de beide Zuid-Duitse deelstaten niet in te halen.

In Saksen-Anhalt leven mensen gemiddeld 3 jaar korter dan in ‘Schwabenland‘. En het risico om vermoord te worden is in Brandenburg  2,5 keer groter dan in Zuid-Duitsland.

Vergelijk per regio

Veiligheid, welvaart en gezondheid zijn volgens de OVSE-onderzoekers belangrijke factoren voor de levenskwaliteit. En dan hangt het er niet zo zeer van af in wel land je leeft, zeggen de onderzoekers. Zij kunnen een veel beter beeld schetsen door onderscheid te maken per regio.

Dat geldt niet alleen voor Duitsland waar 25 jaar na de val van de Muur nog altijd extreme verschillen zich aftekenen tussen Oost- en West-Duitsland. Ook tussen het noorden en zuiden is het onderscheid zeer duidelijk. Alleen het welvarende Hamburg en het zwakke Saarland doen niet mee aan die opdeling.

Verschillen in Frankrijk nog groter

In de Verenigde Staten en ook in Frankrijk zijn de regionale verschillen zelfs nog groter dan in Duitsland. Ter vergelijking; in de Amerikaanse staat Nevada of Californië is de werkloosheid drie tot vier keer zo hoog als in het olierijke Noord-Dakota. In Louisiana komen per 100.000 inwoners bijna 11 mensen om. In New Hampshire ligt dat aantal slechts op 1,1 wat weer vergelijkbaar is met de Duitse deelstaat Thüringen.

In Frankrijk zijn de verschillen weliswaar niet zo groot als in de VS, maar voor Europese begrippen wel. Zo is het verschil tussen het modale inkomen per huishouden in de topregio Ile-de-France en de nummer laatst Nord-Pas-de-Calais nog sterker dan de beide Duitse uitersten Beieren en Mecklenburg-Voorpommeren.

Nederland is uitzondering

Uitzonderingen zijn landen als Nederland, Denemarken en Finland. Daar lijken de regio’s juist veel meer op elkaar. Daar variëren het werkloosheidscijfer, het aantal moorden en de inkomensverschillen relatief weinig.

Niet altijd prijkt het zuiden bovenaan alle Duitse lijstjes. Zo heeft in de voormalige DDR 90% van de beroepsbevolking tenminste middelbaar beroepsonderwijs afgerond. En Bremen is met 85% kampioen als het gaat om de meeste aansluitingen op breedbandinternet. Dat is een stuk beter dan in Baden-Württemberg (79%) en Mecklenburg-Voorpommeren (71%). En helemaal ter vergelijking met hightechland Amerika, daar heeft in een aantal staten niet eens de helft beschikking over snel internet.

Duitslandnieuws over Zwitserland

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: