Ga naar inhoud

Studeren in Duitsland aantrekkelijker voor Nederlandse studenten

Het aantal Nederlandse jongeren dat in Duitsland studeert is fors gestegen. Vorig jaar waren het er 20% meer, zegt Jennifer Steetskamp, hoofd van de Duitslanddesk aan het Duitsland Instituut Amsterdam. Nederlanders staan in de rij voor een Duits beursprogramma; maar liefst de helft van de aanvragen moest in de laatste ronde worden afgewezen vanwege een beperkt aantal plekken.

[ Onder ‘Dossiers’ vind je alles wat je moet weten over studeren en stagelopen in Duitsland ]

De voor veel studenten rigoureuze besluiten van het ministerie van Onderwijs om het leenstelsel door te voeren maakt Duitsland steeds aantrekkelijker voor Nederlandse studenten. Studenten betalen er doorgaans geen collegegeld maar een semesterbijdrage die tussen de 50 en 300 euro ligt, verschillend per deelstaat en instelling. Met deze bijdrage hebben studenten vaak recht op gratis openbaar vervoer binnen de betreffende deelstaat. Bovendien kunnen studenten in het buitenland gewoon hun Nederlandse studiefinanciering ontvangen en een ov-vergoeding (98,11 euro).

Duitsland is hip

Duitsland is niet altijd even populair geweest bij Nederlandse studenten, ‘door de taalbarrière en het imago van Duitsland’, zegt Steetskamp. Ze verwijst daarmee naar het onderzoek dat het Clingendael Instituut in 1993 onder jongeren uitvoerde. Daaruit bleek dat bijna de helft van de respondenten Duitsland oorlogszuchtig vindt en denkt dat Duitsland de wereld wil overheersen. “Maar het beeld van Duitsland is de laatste jaren veel positiever geworden, vooral door het hippe imago van Berlijn”, aldus Steetskamp.

Aken populair

Van de 1.905 Nederlanders die in het studiejaar 2012-2013 in Duitsland studeerden, kozen de meesten voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De populairste Duitse universiteit onder Nederlanders is de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken, de technische universiteit net over de grens bij Maastricht. Maar ook Berlijn is in trek, met name vanwege het populaire imago van de stad.

Münster staat derde op de lijst van meest populaire universiteiten voor Nederlanders in Duitsland.

Ondanks de groeiende populariteit van Duitsland onder studenten heeft Nederland nog een slag te maken. Nederlandse studenten gaan relatief minder vaak naar Duitsland dan andersom. Van de internationale studenten in Nederland is 43% van Duitse afkomst, zo stelt de Nuffic. Dat zijn ongeveer 26.000 studenten, een hoog getal in vergelijking met het aantal Nederlanders aan de Duitse universiteiten.

Duwtje naar het oosten

Volgens de Nuffic en het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) zijn de scheve verhoudingen in aantallen studenten die de grens overgaan nadelig voor Nederland omdat drie kwart van de economische, culturele en maatschappelijke buitenlandse contacten Duitsland betreft. Nederlandse studenten in Duitsland kunnen een link leggen tussen deze contacten en ze versterken.

Om de verhoudingen recht te trekken hebben het ministerie van Onderwijs en de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD) de Duitslanddesk opgericht om de studentenstroom naar Duitsland te stimuleren en worden er beurzen verstrekt voor studie of onderzoek in Duitsland. En met het leenstelsel in plaats van de studiefinanciering in het vooruitzicht krijgen studenten nog een extra duwtje in oostelijke richting.

Duitslandnieuws over studeren in Duitsland

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: